Vaša Korpa
Responsive image
Korpa je prazna.

Besplatna isporuka za kupovinu preko 3.000,00 RSD

 
logo.png
Ribice za akvarijum

Ribice za akvarijum

  • Objavljeno
  • 26.02.2024.

Ako ste ikada razmišljali o tome da unesete u svoj životni prostor malo života i boje, možda je vreme da nabavite akvarijum sa ribicama. Ova živopisna stvorenja ne samo da imaju ulogu u estetici, već stvaraju i mirnu i opuštenu atmosferu u vašem domu. Sam pogled na ovaj predivni podvodni šarenoliki svet ulepšaće vašu svakodnevicu.

Bez obzira da li ste iskusni akvarista ili ste početnik, u nastavku ovog teksta saznaćete puno zanimljivosti vezanih za vrste ribica, njihovu veličinu, karakteristike, održavanje, ishranu i druge stvari. Istražićemo za vas različite vrste riba, kako bismo vam pomogli da pronađete savršene stanovnike za vaš mali vodeni raj.

Spremite se da zaronite u svet kamenčića, biljaka i srećnih peraja!

Dve ribe u paru

Najpoznatije vrste ribica za akvarijum

Ukoliko ste rešili da će ribice biti vaš novi ljubimac, očekuju vas teške odluke. Treba uraditi studiju izvodljivosti i za početak odabrati koju vrstu ribica želite. Koje vrste ribica za akvarijum postoje? Odgovor je, da ih ima puno, ali mi ćemo pokušati da izdvojimo one najpopularnije.

Ciklide

Za početak pričajmo o jednoj od vrsta koje se najčešče mogu videti u domovima. Poznati po različitosti boja, oblika i ponašanja, ciklidi su omiljen izbor mnogih ljudi. Mogu se podeliti u dve grupe, afričke i južnoameričke, gde u prvu spadaju Malawi, Zebra i Zlatni ciklidi, a u drugu Diskus ribice (jako česte u našem podneblju) i anđeoske ribe čija peraja podsećaju na krila anđela.

Održavanje ove vrste ribica zahteva određeno znanje pa je pre nego što se odlučite za kupovinu bitno da proučite na koji način ćete ih hraniti, održavati i čuvati.

Redovno testiranje kvaliteta vode, pravilna filtracija i redovno održavanje su ključni faktori za zdravlje ciklida.

Zlatne ribice

Zlatna ribica spada u vrstu koja je najzastupljenija u svakom akvarijumu, poznata po svojoj boji i mirnoj naravi. Ove karakteristike čine je omiljenim izborom. Njihova boja zavisi od količine svetlosti kojoj su izložene. Mogu živeti i u jako hladnoj vodi i u idealnim uslovima mogu živeti i više od 40 godina.

Početkom 17 veka, zlatna ribica je bila tradicionalni poklon koji su muškarci darivali svojim suprugama za prvu godišnjicu braka kao simbol uspešne budućnosti.

Zlatna ribica

Živorotke

Možda i najinteresantnija grupa ribica pre svega zbog činjenice da jedine rađaju žive mlade umesto da polažu jaja. Vrste živorotki koje se najviše nalaze u akvarijumima na našim prostorima su GupI, Plati i Mečke. Svaka od njih poseduje neku specifičnu osobinu. Tako npr. Gupi odlikuju živopisne boje i različiti oblici peraja, a mužjaci su dosta manji od ženki. Vrstu Plati ribica karakteriše to da su ženke te koje su manje i zaobljenih stomaka, dok su mužjaci pljosnatiji, veći i šareniji. Mečke živorotke karakteriše oblik peraja koji podseća na lepezu. Izuzetno su jednostavne za održavanje, pa ne čudi što su upravo živorotke čest izbor svakog akvariste.

Tetra ribice

Tetre su posebno pogodne za biljne akvarijume sa tamnom pozadinom koja će istaći njihovu sjajnu boju. Među najpoznatijim vrstama tetri prvo mesto zauzimaju neonke – najpoznatije i najomiljenije tetre. One su male ribe svetlih boja, koje imaju karakterističnu svetlo plavu liniju koja se proteže duž njihovog tela. Neonke su izuzetno atraktivne i pružaju živost svakom akvarijumu. Tu su i kardinalne tetre koje su nešto osetljivije na uslove u akvarijumu. Karakteriše ih crveni i plavi odsjaj duž tela, što im daje interesantan izgled.

Kada su osvetljene, ove ribe izgledaju poput dragog kamenja koje se presijava u vodi.

Tetra ribice

Ishrana ribica

Izbor hrane kojom hranite svoje ribice je veoma bitan faktor koji utiče na njihov razvoj. Jako je bitno da pre kupovine ribica obavite svoj domaći zadatak i istražite sve što je potrebno da znate i o njihovim karakteristika, navikama i ishrani.

Koliko god delovalo bezazleno i jednostavno, ishrana ovih malih stvorenja zahteva oprez. Pogrešno odabrane namirnice ili prevelika količina hrane mogu im ugroziti život. Ribice su hladnokrve pa im samim tim nije potrebna velika količina hrane koja će omogućiti da njihov organizam zadrži isti nivo telesne temperature tokom dana.

Ono u čemu vlasnici najčešće prave grešku je količina hrane koja im se daje.

Ukoliko imate mali akvarijum sa 5 ribica, količina hrane je ista kao da hranite 5 ribica u velikom akvarijumu. Puno ljudi popunjava prostor u akvarijumu hranom, što dovodi do prehranjivanja i stvaranja nepotrebnog otpada.

Suva hrana za akvarijumske ribice je najčešći izbor u ishrani. Proizvodi se u ljuspicama, peletirana ili u granulama. Takođe možete je pronaći i u specijalnim varijantama namenjenim posebnim vrstama riba. Ono što je problem je što suva riblja hrana međutim može imati smanjen nivo vlakana, pa je potrebno dodavati i hranu biljnog porekla kako biste sprečili nadimanje ili probleme sa bešikom kod svojih ljubimaca.

Suva hrana za ribice

Zamrznuta hrana za ribice je prava poslastica nekim vrstama riba. Sastoji se od smrznutih planktona, kozica, škampa, crvića i školjki. Treba izbegavati da se ribicama koje su mesožderi daje govedina jer je jako teško vare. Takođe u svim specijalizovanim prodavnicama možete pronaći i smrznuto povrće i spirulinu koja se daje ribama.

Živa hrana za ribe se preporučuje kada su u pitanju veći primerci ribica ko je se hrane mesom. Uključuje žive kozice, manje ribice i crve.

Biljna hrana je namenjena za one vrste koje se pretežno hrane biljkama, a manje hranom životinjskog porekla. Njima je potrebna stalna količina svežeg zeleniša. Da li će to biti zelena salata, tikvice, krastavci ili spanać, izbor je na vama. U prodavnicama možete pronaći dodatke koji se postavljaju u akvarijum i na koje možete kačiti svežu biljnu hranu svojim ribicama.

Vodite računa da sve što ribice ne pojedu izvadite iz akvarijuma i zamenite svežom hranom u roku od 24h.

Akvarijumi i njihovo održavanje

Ono što se ne sme prepustiti slučaju je stanište za ribice koje ste odabrali. Odabir akvarijuma podrazumeva podrobno istraživanje koje će omogućiti da kupite onaj koji će na pravi način odgovoriti potrebama vaših ljubimaca. Postoje različiti tipovi akvarijuma tako da svako može da nađe ono što mu je potrebno.

Riba čistač u akvarijumu

Biljni akvarijumi

Ova vrsta akvarijuma se odlikuje živim biljnim svetom kreiranim u samom akvarijumu. Iako neki smatraju da je iz tog razloga teži za održavanje, to ne mora da bude slučaj. Živ biljni svet će prvenstveno umanjiti mogućnost stvaranja algi u vašem akvarijumu.

Alge estetski čine vaš akvarijum neprivlačnim i teško se uklanjaju.

Posebnu pažnju obratiti pri postavljanju same opreme kao i biljaka u akvarijum. Neophodno je da bilje bude pravilno zasađeno, jer će vam to olakšati samo održavanje. Takođe potrebno je da akvarijum opremite odgovarajućom pumpom, filterom, co2 opremom kako bi sačuvali zdravo okruženje za vaše ljubimce. Preporučljivo je da na nedeljnom nivou iz akvarijuma zamenite 30% ustajale vode i zamenite je novom.

Primer biljnog akvarijuma

Plazma akvarijumi

Sve popularniji izbor među ljubiteljima akvaristike su plazma akvarijumi. Modernog dizajna, nalik na popularne plazma televizore (po kojima su i dobili naziv), učiniće vaš dom elegantnim a opet ćete neometano uživati u uzgoju ribica i širenju svog vodenog sveta.

Što se tiče održavanja, ova vrsta akvarijuma se isključivo radi po porudžbini i želji kupca. Iskustva pokazuju da se ovi akvarijumi servisiraju 2-4 puta godišnje, zavisno od toga koliko su naseljeni ribama. Servisiranje podrazumeva zamenu 1/3 vode, eventualno brisanje stakala i čišćenje filtera. Imamo i primere gde su neki plazma akvarijumi u apsolutnoj funkciji i posle godinu dana bez servisa.

Jedno servisiranje ne bi trebalo da oduzme više od sat vremena angažovanja, što znači da se za održavanje ovih akvarijuma potroši 2-4 sata godišnje.

Pravilno naseljavanje akvarijuma, izbegavanje prenatrpavanja ribicama, kao i kupovina algara koji pomažu u održavanju čistoće stakala i dekoracije, značajno smanjuje vaše angažovanje.

Primer plazma akvarijuma

Biotop akvarijum

Posebna vrsta akvarijuma su biotop akvarijumi. Ono što ih izdvaja od ostalih je činjenica da je apsolutno sve u njima replika prirodnog staništa određene vrste ribica. Od vode i bilja pa do svih ostalih uslova poput temperature vode, vrsta hrane i drugih.

Interesantna strana ovih akvarijuma je to što zavisno od njihove veličine možete simulirati čitavu reku kao prirodno stanište vaših ljubimaca. U ovaj tip možete dodati amfibije (žabe, punoglavce) ili reptile (neotrovne vodene zmije ili guštere). Samo je potrebno da se pobrinete da u skladu sa njihovim potrebama, budu ispunjeni uslovi u vezi temperature, svetla, kiseonika, hrane kao i za sve druge stanovnike vašeg akvarijuma.

Primer biotop akvarijuma

Feng Šui akvarijum

Osnovna karakteristika ovih akvarijuma je da svi uslovi Feng Šui veštine budu ispoštovani. Mora biti posebnog oblika u skladu sa površinom na kojoj se nalazi. Ono najvažnije što se mora ispoštovati je da akvarijum poseduje svih 5 elemenata koji su ključni u Feng Šui-ju, Vatru, Vodu, Metal, Drvo i Zemlju.

Pitate se kako je to moguće, element metala može se iskoristiti kod samog dizajna akvarijuma, element vode je svakako prisutan. Element zemlje predstavljaju kamenčići i pesak na dnu akvarijuma, a drvo će predstaviti sav biljni svet koji će biti u akvarijumu. Za kraj, element vatre će predstavljati ribice koje po pravilu moraju biti jarkih boja.

Ono što je još bitno kod postavke ove vrste akvarijuma je pravilo da u njemu, bez obzira na veličinu, ne sme biti više od 9 ribica, od kojih jedna mora biti crne boje.

Ukoliko verujete u privlačenje novca, sreće, ljubavi u svoj život poštujući ovu vrstu veštine i vodeći život po pravilima, onda obavezno proverite i upoznajte sva pravila koja je potrebno ispoštovati prilikom odabira Feng Šui akvarijuma.

Najčešća oboljenja ribica

Kao i svi ostali kućni ljubimci, ribice zahtevaju posebnu brigu i negu kada je zdravlje u pitanju. Ukoliko ste početnik, raspitatajte se u specijalizovanim radnjama ili na internetu, jer vaša pravovremena reakcija može spasiti život ljubimcu.

Znate li da se ribice mogu otrovati? I to amonijakom koji voda sa slavine može stvoriti vremenom u samom akvarijumu.

U idealnim uslovima ne bi trebalo da postoji, ali mešanjem sa otpadnim materijama u samom akvarijumu moguće je da se nivo amonijaka podigne, što ugrožava zdravlje svih ribica u njemu. Neki od simptoma trovanja su hvatanje vazduha, gubitak apetita, letargija, crvene ili ljubičaste škrge, mrlje od krvi po telu, ležanje na dnu akvarijuma.

Bakterijske bolesti su lako uočljive. Promene kod ovih stanja su brzo uočljive tako da se pravovremenom reakcijom može sprečiti širenje bolesti i smrtni ishod. U poodmaklom stadijumu ribe mogu izgubiti deo peraja, pojavljuju im se ranice po telu.

Minijaturni akvarijum

Potrebno je da obratite posebnu pažnju kada dodajete nove ribice u postojeći akvarijum. Često se dešava da sa sobom donesu parazite koji će zaraziti ceo akvarijum. Ukoliko primetite da se riba neobično ponaša, ubrzano diše, češe o kamenje u akvarijumu a na koži joj se pojavljuje žuto siv pokrov radi se o parazitskom oboljenju poznatom i kao baršunasta bolest.

Gljivična oboljenja su uglavnom neposredna posledica bakterijskih infekcija i jakog pada imuniteta s kombinacijom lošeg kvaliteta vode, kao i nedovoljne filtracije. Najčešće se javljaju zajedno sa bakterijskim infekcijama kao što su Columnaris, Ispupčeno oko, Raspadanje peraja i Trbušna vodenica.

Šta možemo reći za kraj?

Akvarijumi mali svetovi puni boja, raznolikosti i neobičnih plesova ribica. Uz pravilnu brigu i pažnju, oni postaju mesta gde se svakodnevna stvarnost susreće sa čarobnim podvodnim svetom. Posmatranje šarenih ribica kako plivaju je jedno opuštajuće iskustvo, koje nam pruža osećaj mira i spokoja. Uz malo truda i ljubavi, svako može stvoriti svoj mali podvodni raj kod kuće.

Uradite svoj domaći zadatak pre odabira ljubimca i mesta u kome će živeti. Kada to obavite na pravi način, ostaje vam da uronite u njihov svet i uživate.

Vrati se na listu blogova
Logo Raiffeisen Bank