Vaša Korpa
Responsive image
Korpa je prazna.

Besplatna isporuka za kupovinu preko 3.000,00 RSD

 
logo.png
Mačke i bebe

Mačke i bebe

  • Objavljeno
  • 29.06.2021.

Pre izvesnog vremena sedeo sam sa prijateljicom koja je nekoliko dana ranije saznala da je u drugom stanju. Iako je po svojoj prirodi pozitivna i vesela osoba, primetio sam na momente dozu zabrinutosti. Iznenadilo me je da se njena briga nije odnosila na bebu konkretno i sam period trudnoće, već na to kako će se beba po rođenju slagati sa mačkom sa kojom živi već skoro 10 godina. S obzirom na to da me je njena zabrinutost iznenadila i pošto nisam želeo da bliska osoba provede tako lep period života pod senkom razmišljanja o ovoj temi, obećao sam joj da ću pokušati da saznam sve što mogu o kompatibilnosti i bezbednosti novorođenih beba u suživotu sa mačkama.

Da li beba uopšte treba da živi u okruženju u kom je i mačka?

Dakle, idu li zajedno mačke i bebe? Odgovor na ovo pitanje verovatno zanima sve vlasnike mačaka koji uskoro treba da dobiju bebu. Da, mačke i bebe mogu živeti zajedno!

Samim tim možete ignorisati savete starijih osoba, tetki, strina, baka i ostalih koji su vam rekli da mačka mora da „leti“ iz stana kada beba dođe.

Naravno, treba se pripremiti i stvoriti uslove da se odnos bebe i mačke razvija onako kako želimo i tome ću se posvetiti u nastavku teksta.

Šta plaši roditelje kada je u pitanju život bebe i mačke?

Koji su stvarni razlozi zbog kojih neki roditelji odluče da poklone svog ljubimca pre rođenja deteta ili ga ostave u azilu ili na ulici?

Prvi i najbitniji razlog je vezan za zdravlje i to je strah od toksoplazmoze, koja je u stvari parazit koji se može preneti preko stolice inficirane mačke na ljude.

*Samo zaražavanje mačke ili zdrave osobe u najvećem broju slučajeva nije razlog za zabrinutost i obično prođe bez ikakvih simptoma. Činjenica je da ukoliko se majka zarazi u toku trudnoće, to može imati uticaja na plod. U nekim slučajevima može rezultovati pobačajem ili posledicama na zdravlje deteta po rođenju.

Iako ovo deluje zabrinjavajuće, treba imati na umu da je jako malo verovatan scenario u kom će se najpre zaraziti naš ljubimac koji je kućna mačka a zatim da se parazit prenese i na vlasnicu koja je pritom trudna.

Kućne mačke imaju vrlo malo ili nimalo dodira sa spoljašnjim svetom i mačkama koje žive napolju

Čak iako postoji strah kod roditelja da bi nešto poput navedenog moglo da se dogodi, postoje načini koji će mogućnost zaraze toksoplazmozom dovesti od malo verovatne do gotovo nemoguće.

Beba mazi mačku

Opšte mere prevencije od zaraze u trudnoći

Načini na koje možete sprečiti ili značajno smanjiti mogućnost zaraze u trudnoći:

  • Ukoliko roditelji imaju pomenuti strah, žena može izbegavati čišćenje posipa u toku trudnoće. *Ukoliko iz bilo kog razloga žena ne može da izbegne čišćenje posipa tokom trudnoće, može da koristi rukavice pri čišćenju. Treba imati na umu bitnu činjenicu, a to je da je potrebno 24-72 časa od momenta izbacivanja iz tela mačke da jaja toksoplazmoze postanu infektivna, tako da redovnim čišćenjem posipa svodimo rizik od zaraze na minimum.
  • Obavezno uvek prati ruke pre jela.
  • Ljubimca držite unutra jer što manje dodira ima sa spoljnim svetom manje su šanse da dođe u dodir sa parazitom.
  • Nije preporučljivo uzimati nove ljubimce u toku trudnoće.
  • Ukoliko ste ljubitelj mačaka sa ulice bilo bi dobro da izbegavate kontakt sa njima tokom trudnoće.
  • Treba dobro prati voće i povrće zbog mogućnosti da su došli u dodir sa zemljom na kojoj su bila jaja parazita.
  • Termički treba dobro obraditi meso koje spremamo za obrok jer u nekim slučajevima se toksoplazmoza može preneti preko sirovog mesa.

Suština je da toksoplazmoza predstavlja teoretski rizik koji bi mogao da ima posledice po zdravlje bebe, ali kao što smo naveli takvi slučajevi su jako retki, uz to ako se ukućani pridržavaju smernica koje smo naveli, ne bi trebalo da bude nikakve brige.

Još nekoliko mitova o mačkama i bebama

- Još jedan razlog za zabrinutost roditelja jesu alergije

Vlasnici se često odlučuju na odstranjivanje mačke iz doma jer se plaše da će dete razviti neki oblik alergije. Ovo je još jedan od mitova vezanih za mačke i bebe. Suprotno tome, neka istraživanja su dovela do rezultata koji pokazuju da imati životinju u životnom prostoru u toku prve godine života bebe u značajnoj meri smanjuje verovatnoću razvoja alergije na kućne ljubimce u budućnosti.

Zbog toga se može reći da ovo nije validan razlog da se odreknemo dugogodišnjeg ljubimca u slučaju dolaska bebe. Ipak, u slučaju da dete eventualno razvije simptome i dobije dijagnozu alergije na kućnog ljubimca, treba razmisliti o tome koji je pristup najbolji.

- Mačke kradu bebin dah i tako ih uguše

Objašnjenje za to je da im dah bebe miriše na mleko i da ih to privlači. Pretpostavka je da je ovaj mit nastao tako što su u blizini preminule bebe u nekom momentu otkrili mačku i pretpostavili da je ona odgovorna za smrt bebe. Dosta kasnije je otkriven tzv. sindrom iznenandne smrti deteta (SIDS), ali mit je ostao naročito među starijom populacijom.

Svakako se može ograničiti kontakt mačke i bebe koja spava naročito dok je beba još uvek mala i na taj način možemo biti mirni što se tiče ove ”opasnosti”.

Beba i mačka se maze

- Postoji i strah da će mačka povrediti bebu

Ovo je verovatno najčešći razlog zbog kog se ljudi odriču svojih mačaka. Nijedan roditelj ne želi rizik da mu dete bude ogrebano ili ujedeno od strane mačke. Ipak, niti je najbolje niti je jedino rešenje odreći se ljubimca sa kojim ste proveli godine. Postoje sjajne tehnike koje će omogućiti ne samo da se smanji rizik da beba ili mačka budu povređene, već i da uspostave odnos koji će učiniti da vaše dete razvije ljubav prema životinjama koja će trajati celog života.

Period pre rođenja deteta

Kako će mačka prihvatiti novopridošlu bebu zavisi pre svega od njenog karaktera. Ukoliko je previše vezana za vlasnika, ali se krije od drugih ljudi, sam početak suživota sa bebom će u većini slučajeva biti težak. Zbog toga je potreban uticaj vlasnika da mačka stekne samopuzdanje i da manje zavisi od nas, a to je zadatak koji moramo obaviti pre rođenja bebe. Ako je mačka posvećena ljudima i učestvuje u većini aktivnosti, verovatno će imati povređena osećanja, ali će se lakše navići na novonastalu situaciju i ubrzo izraziti želju da učestvuje u aktivnostima vezanim za bebu ukoliko joj vlasnik dozvoli.

Nezavisna mačka koja se pojavljuje samo po svom nahođenju za turu maženja ili kada je gladna će verovatno ignorisati bebu dok god su njene potrebe ispunjene.

Prostor za mačku

Bitno je da ne treba čekati bilo kakav incident koji bi uključivao mačku i bebu da bi krenuli da razmišljamo o njihovom odnosu. Zato je najbolje radi svake sigurnosti kreirati prostor u koji mačka neće moće da ulazi kada mi nismo tu, recimo dok beba spava. Pritom ne zbog toga što će ako to ne učinimo nastati neki veliki problem, već jednostavno mačka iz radoznalosti može uplašiti bebu, a onda beba može uplašiti mačku, te se na taj način može stvoriti situacija koja nikome neće prijati.

Igračke za mačku

Ukoliko ih već nemamo, trebalo bi nabaviti kreativne grebalice za mačke i takozvana drva za mačke po kojima se penju. Koristeći ovaj oblik “gimnastike”, mačke ublažavaju stres jer troše energiju. Takođe, na ovaj način obeležavaju teritoriju što ih umiruje i pomaže da se osećaju bolje zbog promena koje su nastale. Više o ovome možete pročitati u tekstu Kako zabaviti mačku i koje su najbolje igračke za tu namenu?

Bitno je da ova igrališta nabavimo pre rođenja bebe kako bi se mačke navikle na vreme.

Na taj način mačke će imati gde da odu da se opuste kada beba dođe i kada stvari postanu drugačije nego pre. Ukoliko im obezbedimo neku površinu koja će biti na visini, mačke će rado odlaziti tamo u stresnim situacijama jer će imati osećaj da su tu zaštićene i pritom će imati potpuni pregled situacije u okolini.

Upoznavanje mačke i bebe

Izdvojićemo neke savete uz pomoć kojih možete privići mačku na dolazak bebe:

  • S vremena na vreme, poželjno je puštati snimke beba koje plaču ili prave druge zvukove da bi se mačka aklimatizovala.
  • Ukoliko imamo u planu da koristimo određene kupke ili druga sredstva za negu bebe, možemo ih ponekad staviti na dlanove da bi se mačka navikla na miris.
  • Što je ranije moguće treba postaviti nameštaj koji planiramo za bebe, kako bi mački dali vremena da ga proveri i da se navikne na prisustvo.
  • Nekoliko nedelja pre dolaska bebe, na delove namestaja koje želimo da mačka izbegava možemo postaviti stvari koje joj smetaju i koje će je odvraćati od njih. To mogu biti samolepljiva ili aluminijumska traka, jer će smetati mačkama i naučiće ih i da ne skaču na ta mesta.
Beba i mačka se igraju

Period po rođenju deteta

Sve što smo prethodno uradili bio je deo pripreme za rođenje bebe i njen dolazak kući. Kada se beba rodi, neophodno je da se potrudimo da stvari i dešavanja održimo “normalnim“ za našeg ljubimca koliko god je to moguće. Takođe, treba da uspostavimo neka pravila kojih ćemo se držati i zbog kojih će se mačka lakše navići na novu situaciju. Pritom će samim tim i nama biti lakše da se posvetimo bebi, a da ne zapostavimo mačku.

Pre samog upoznavanja mačke i bebe, trebalo bi da provedemo kratak period sami sa mačkom i na taj način joj stavimo do znanja koliko nam je bitna

Pritom, ukoliko to već nismo uradili, možemo ostaviti ćebence ili komad garderobe na neko dostupno mesto gde će mačka moći da priđe i onjuši i tako se navikne na miris.

Kada donesete bebu u stan, većina mačaka će verovatno biti radoznala i privući će joj pažnju novi zvukovi i mirisi pa će zbog toga njuškati oko kolevke i provesti neko vreme u blizini bebe. Ipak, većina mačaka jako brzo izgubi interesovanje za većinu stvari, tako da je očekivano da posle kratkog upoznavanja potraži drugu zabavu.

Higijena prostora u kojem borave mačka i beba

Kada prođe taj famozni prvi susret, možemo se pozabaviti praktičnim delom. Ono što bi trebalo da uradimo je da osiguramo da mesto gde mačka jede i posip budu udaljeni od mesta gde pripremamo hranu za bebu.

Prostor gde pripremamo hranu za bebu bi preventivno trebalo da očistimo pre korišćenja za slučaj da je mačka rešila da prošeta baš tuda. Preporučljiva je i jednostavna higijena gde bi trebalo antibakterijskim sprejevima poprskati površine za koje procenimo da je potrebno. Posle vremena koje provedemo u druženju sa mačkom, podrazumeva se pranje ruku, kao i posle čišćenja posipa. Ukoliko nam je praktičnije možemo koristiti rukavice prilikom čišćenja.

Krevetac u kom beba spava je obično toplo i ušuškano mesto, a zna se šta to znači za mačke. Ukoliko smo mi u blizini to ne treba da nas brine, ali bi preventivno trebalo da osiguramo da mačke nemaju pristup krevecu bez našeg prisustva. Mačka neće iz namere učiniti ništa nažao bebi, ali obzirom na to koliko voli da se privije uz ljude, beba koja još uvek ne može da se pomera bi mogla da bude povređena ako mačka reši da odrema baš uz nju.

Beba i mačka spavaju

Još jedan od razloga zbog koga ne bi tek rođenu bebu trebalo da ostavljamo nasamo sa mačkom je to što će biti momenata kad će se mačka osećati ugroženom, bilo zvucima koje beba ispušta, bilo naglim pokretima od kojih će se ponekad mačka braniti kako ume, a to je puštanjem kandži i grebanjem ako je dovoljno blizu.

Dodatni saveti za pripremu mačke na dolazak bebe

Ako smo razumna osoba koja neće potpasti pod uticaj raznih mitova i horor priča o kataklizmičnim događajima uzrokovanim suživotom mačke i bebe u istom prostoru, želećemo da ne zapostavimo svog ljubimca čak i u momentima kada je beba još uvek mala. Zbog toga, kad god smo u prilici treba da provedemo kvalitetno vreme sa svojom mačkom koja je verovatno već pod stresom zbog promena koje su se desile.

Bilo da je mazimo, igramo se s njom, četkamo je, mački će mnogo značiti da vidi da je njen odnos sa vlasnikom ostao isti. Takođe je pozitivno što će kroz igru izbaciti eventualni stres koji je uzrokovan promenama koje je doživela.

U periodu kada dođe vreme da porodica i prijatelji počnu da dolaze i upoznaju se sa bebom, bilo bi dobro da obrate pažnju i na mačku prilikom posete. Ne treba da dozvolimo da se mačka oseti odbačeno jer beba polako postaje deo i njenog života.

Bebe umeju da budu naporne, često će biti bučne, roditelji su često neispavani i razdražljivi, ali treba da se trude da ne iskaljuju frustracije na mački. Prioriteti će se uvek znati, beba je nesporno na prvom mestu, a mačka koja u velikoj meri zavisi od nas bi trebalo da se nađe odmah iza ukoliko želimo da na pravi način vodimo računa o njoj.

Činjenica je da će se na svakih hiljadu i više ljudi koji su u vreme rođenja bebe imali i mačku u životnom prostoru pronaći nekog ko će moći da ispriča strašnu priču koja uključuje interakciju mačke i bebe. Ono što osoba koja je novopečeni roditelj ili to tek treba da postane može da uradi je da ne shvata te priče ozbiljno, jer one nisu pravilo, već izolovan incident.

Mačka je član vaše porodice i zbog toga treba da obratite pažnju na njenu sreću. I ne brinite, mačke i bebe mogu da žive u potpunoj harmoniji!

Vrati se na listu blogova
Logo Raiffeisen Bank