Vaša Korpa
Responsive image
Korpa je prazna.

Besplatna isporuka za kupovinu preko 3.000,00 RSD

 
logo.png
Lovački psi

Lovački psi

  • Objavljeno
  • 29.06.2021.

Od sitnih, malih rasa pa sve do visokih i elegantnih, od kratkodlakih do dugodlakih i čupavih - grupi lovačkih pasa pripadaju rase sa najrazličitijim fizičkim karakteristikama.

Kada su u pitanju lovački psi, raznolikost je osim u fizičkom izgledu vezana i za njihov karakter i ponašanje kao i za način na koji pomažu vlasniku u lovu. Zbog toga se može reći da bi većina zaljubljenika u pse među njima mogla da pronađe odgovarajućeg ljubimca jer je izbor više nego raznovrstan. U svakom slučaju, svako se mora spremiti za njihove specifične „bubice“ i naučiti kako da sa njima izađe na kraj.

Izdvajaju se 3 velike grupe lovačkih pasa:

  • Psi koji u lovu koriste vid kao osnovno čulo
  • Psi koji u lovu koriste miris kao osnovno čulo
  • Psi koji u lovu koriste kombinaciju vida i mirisa

Osnovna razlika između ovih grupa je u načinu na koji dolaze do lovine. Vremenom su na osnovu čula koja su im najizraženija evoluirale i njihove fizičke karakteristike.

Psi koji u lovu koriste vid kao osnovno čulo (Sight hounds)

Neke od rasa koje pripadaju ovoj grupi pasa su:

  • Avganistanski hrt
  • Saluki
  • Basendži
  • Irski gonič vukova
  • Vipet (mali engleski hrt)
  • Arapski hrt (sloughi)
  • Borzoi
  • Engleski pointer
  • Mađarska vižla
Avganistanski hrt
Avganistanski hrt
Saluki
Saluki
Basendži
Basendži
Irski gonič vukova
Irski gonič vukova
Vipet - mali engleski hrt
Vipet - mali engleski hrt
Arapski hrt - sloughi
Arapski hrt - sloughi
Borzoi
Borzoi
Engleski pointer
Engleski pointer
Mađarska vižla
Mađarska vižla

- Izgled Sight hounds pasa

Zbog direktne povezanosti čula i njihovih fizičkih osobina, lovački psi koji primarno koriste svoj vid u mogućnosti su da razviju velike brzine. Imaju duge, tanke noge, vitko telo i fleksibilna leđa i to im omogućava da razviju brzinu. Iako im je telo tanko, pluća i srce su im veliki, što je posledica potrebe da budu izdržljivi i da se pritom kreću lagano i brzo. Zanimljiva je razlika između dve krajnosti njihovog ponašanja – aktivnosti i pasivnosti.

Prilikom aktivnosti dostižu brzinu i preko 60km/h, a sa druge strane, sposobni su da budu lenji i da preleže čitav dan na kauču

- Lovački psi - život u stanu

Iako na prvi pogled ne deluje tako, ova grupa lovačkih pasa dobro se prilagođavaju na život u stanu, samo im u tom slučaju treba obezbediti dovoljno aktivnosti u toku dana.

Postoje izuzeci kao što su avganistanski hrt, saluki, irski vučiji hrt koji se ne uklapaju najbolje u život u stanu

Treba imati u vidu da je njihov instinkt da love, i taj deo njihove ličnosti treba uzeti u obzir prilikom odabira aktivnosti i igračaka koje će im najduže držati pažnju. Umesto da se fokusiramo na to koliko dugo će trajati aktivnost, pametnije je da se fokusiramo na tip aktivnosti koji će najviše odgovarati njegovom karakteru.

- Ko je najbolje društvo vašem ljubimcu?

Što se tiče socijalne strane, zanimljivo je da pored toga što stvaraju jake veze sa vlasnicima, takođe se vezuju i za druge pse i brzo postaju najbolji prijatelji sa njima ukoliko su u istom domaćinstvu.

Mali psi u vašem domu nisu najbolji izbor za društvo lovačkog psa

Kretanje i dimenzije malih pasa mogu biti okidač za njihov lovački instinkt, naročito ako se mali psi kreću brzo i imaju hitre pokrete, tako da postoji rizik da se nešto neželjeno dogodi.

- Održavanje dlake i ishrana

Održavanje dlake je jako slično kao kod drugih rasa. Kratkodlake vrste će uživati u tome da ih vlasnik “timari“ specijalnom rukavicom, dok će oni sa nešto dužom dlakom ipak zahtevati malo više pažnje. U većini slučajeva, održavanje higijene kod lovačkih pasa je jednostavno i važe za generalno zdrave.

Neki vlasnici potpomažu potreban unos hraniljivih materija tako što kroz igrice dozvoljavaju svom psu da “lovi“ svoj obrok

Mogu biti malo zahtevniji što se tiče ishrane pa je često potrebna kreativnost prilikom hranjenja. Takođe, hrana ili neke poslastice mogu biti nagrada za vašeg ljubimca tokom treninga i aktivnosti.

- Opasne navike lovačkih pasa

Ono što bi moglo biti problem je to što njihov dar može dovesti do opsesivnog ponašanja ukoliko nismo pažljivi. Njihova tendencija da jure za senkama ili odsjajima je često podsticana od strane vlasnika kojima je to zanimljivo, pa onda kreiraju takve okolnosti u kojima ih pas juri.

Ovi psi mogu preterano reagovati na svaku senku ili odsjaj koji bi im zaličio na eventualni plen

Ovakva navika vlasnika ali i ponašanje pasa pokreće celodnevnu opsesiju gde pas bukvalno prestaje da se fokusira na bilo šta drugo. Sa fiziološke strane to znači da se kod pasa koji imaju vizualne podsticaje, na ovaj način stvara endorfin koji pojačava želju da u nedogled nastavljaju sa tom aktivnošću. Na taj način se može razviti kompulsivno ponašanje kod pasa, što dalje dovodi do težeg oblika anksioznosti

- Kakvu narav i navike imaju lovački psi sa vidom kao osnovnim čulom za lov?

Karakteristično za lovačke pse koji koriste čulo vida je da:

  • Uživaju u društvu ljudi
  • Dobro se slažu sa decom
  • Inteligentni su, ali kao i drugi lovački psi, imaju tendenciju da budu pomalo tvrdoglavi i nezavisni.
  • Neophodan im je svakodnevni trening i aktivnosti kroz koje će sa vlasnikom razviti međusobnu komunikaciju.

Grub način ophođenja nije put kojim želite da idete jer neće imati efekta. Ukoliko u blizini nema pasa čiji će se lavež čuti, jako retko će se oglašavati tako da ako želite tihog i pristojnog ljubimca, ovi psi su dobar izbor.

Ako želite čuvara bilo bi dobro da potražite psa drugačijih osobina

Psi koji u lovu koriste miris kao osnovno čulo (Scent hounds)

Neke od rasa koje pripadaju ovoj grupi pasa su:

  • Pas svetog Huberta (Bloodhound)
  • Bigl
  • Baset
  • Jazavičar
  • Bavarski planinski pas
  • Lisičar
Pas svetog huberta - Bloodhound
Pas svetog huberta
Bigl
Bigl
Baset
Baset
Jazavičar
Jazavičar
Bavarski planinski pas
Bavarski planinski pas
Lisičar
Lisičar

- Izgled lovačkih pasa iz grupe Scent hounds

Lovački psi koji u lovu primarno koriste svoje čulo mirisa mnogo se razlikuju od pasa koji koriste čulo vida za lov. Brzi su, ali ne u meri u kojoj su psi koji koriste vid. Uglavnom su niski i snažni, evoluirali su na način da budu izdržljivi i da mogu dugo da prate trag koji su namirisali. Prepoznatljivi su po dugim ušima koje se ljuljaju i gotovo dodiruju zemlju.

Pored toga što to izgleda simpatično, stručnjaci objašnjavaju da se takvim pokretima ušiju skupljaju čestice mirisa sa tla i upućuju ka nosu što im pomaže u praćenju

Kao što smo spomenuli, telo im je nisko i blizu zemlje, što im omogućava lakše praćenje tragova. Imaju čvrst skelet i muskulaturu i jako čvrstu kožu zbog čega mogu da se kreću brzo kroz šumske, obrasle predele i da se pritom ne povrede.

- Najbolje društvo lovačkog psa

Nežni su, verni i uživaju u društvu ljudi jer imaju izraženu socijalnu crtu u karakteru. Zbog toga se smatraju pogodnim za titulu porodičnog psa. Naročito su dobri u druženju sa decom i imaju više strpljenja sa njima nego druge rase pasa (po tome se posebno izdvajaju bigl i baset). Ono po čemu se izdvajaju od drugih rasa pasa je njihova nezavisna priroda.

Odgajani su na način da razvijaju samostalnost koja će im omogućiti da u lovu budu od velike pomoći vlasniku

Ono što je interesantno je što ova vrsta lovačkih pasa može ujedno biti i samostalna i naučena da lovi u čoporu i to sa jako malo usmeravanja od strane čoveka. Dok je samostalnost sa gledišta samog lova korisna, ipak se mogu osetiti posledice u “normalnom“ životu u porodici, jer se dešava da upravo zbog toga razviju tvrdoglavu crtu u karakteru. Zbog toga je važno biti kreativan kada želimo da ih aktiviramo, jer se na taj način umanjuje spomenuta crta tvrdoglavosti, a istovremeno im se zaokuplja pažnja, obzirom da im lako dosade stvari.

Postoji mnoštvo aktivnosti u kojima mogu doći do izražaja njihovi prirodni talenti i sposobnosti

Da bismo izvukli najbolje iz tih druženja, potrebno je da izaberemo nagradu koja će psa održati motivisanim. Pritom nagrada ne mora biti hrana. Ukoliko na primer pokušavamo da treniramo psa da hoda uz nogu na povocu i njemu pažnju skrene miris, nagrada bi mogla biti to da ga pustimo da hoda prema mirisu. U slučaju da je nagrada neka poslastica, samo treba obratiti pažnju da ne bude kalorična, ali da bude dovoljna da zadovolji psa nakon uspešnog zadatka.

- Šta najradije jede vaš ljubimac?

Na ishranu se kod njih mora obratiti posebna pažnja ukoliko ne želimo da dobiju prekomernu kilažu koja može imati uticaja na celokupno zdravstveno stanje.

Ako ne obratimo pažnju, praktično će jesti većinu stvari koje pronađu jer zbog istančanog mirisa uspevaju da lociraju hranu gde god da se nalazi

Od posledica loše ishrane najviše može stradati kičma i to kod rasa koje su duže od ostalih poput jazavičara ili baseta.

Psi koji u lovu koriste kombinaciju vida i mirisa

Neke od rasa koje pripadaju ovoj grupi su:

  • Portugalski podengo
  • Rodezijski ridžbek
  • Sicilijanski hrt (Cirneco dell Etna)
Portugalski podengo
Portugalski podengo
Rodezijski ridžbek
Rodezijski ridžbek

Psi koji u lovu koriste kombinaciju vida i mirisa, logično, imaju kombinovane karakteristike dve grupe kojima smo se prethodno bavili. Nisu brojni kao psi koji se oslanjaju samo na vid ili sluh, ali su obdareni vrlinom dva natprosečno osetljiva čula.

Šta još treba da znate o lovačkim psima?

Treba napomenuti da navedene osobine koje smo kroz tekst naveli, bilo da su pozitivne ili negativne, predstavljaju generalne osobine na nivou celokupne grupe lovačkih pasa.

*Određene rase kao što su bigl, lisičar ili pas svetog Huberta jako su vokalne, odnosno pored lajanja poseduju i notu zavijanja u svojim „vokalnim nastupima“. Međutim ovo se ne odnosi na celu grupu pasa koji koriste čulo mirisa.

Rase kao što su Avganistanski hrt, saluki i Irski vučiji hrt nisu pogodni za život u stanu iako se većina pasa te vrste lako navikava na stan.

Karakteristike, temperament i sve što nam je bitno za odabir ljubimca je individualno i zavisi od rase koju odaberemo. Ključ celog procesa je naše strpljenje i volja da učimo zajedno sa ljubimcem, da ga upoznajemo i tako prođemo put koji će nas dovesti do željenog cilja, a to je da imamo lojalnog prijatelja koji će se savršeno uklapati u naš dom.

Vrati se na listu blogova
Logo Raiffeisen Bank