Vaša Korpa
Responsive image
Korpa je prazna.

Besplatna isporuka za kupovinu preko 3.000,00 RSD

 
logo.png
Hrčak kao kućni ljubimac – 10 zanimljivih činjenica

Hrčak kao kućni ljubimac – 10 zanimljivih činjenica

  • Objavljeno
  • 27.11.2023.

Ukoliko razmišljate o tome da nabavite hrčka, spremite se za neodoljivo malo stvorenje koje je zabavan ljubimac i sa kojim ćete uživati. Postoji puno vrsta hrčaka, pojedini su savršeni kao solo ljubimac, dok su drugi srećniji i prijatno im je ako žive u društvu.

Za koju god vrstu ovog ljubimca da se opredelite, sigurni smo da ćete uživati sa njima. Ako se pridržavate stvari vezano za ishranu, negu i zdravlje svog hrčka, velike su šanse da uz vas proživi srećan i ispunjen život. U nastavku teksta ćemo se baviti neki manje poznatim činjenicama vezanim za ovog malog krznenog glodara.

Hrčak nije noćna životinja

Suprotno uobičajenom verovanju da su hrčci najaktivniji noću, novost za mnoge je da to nije tačno. Ovi mali glodari su najaktivniji kada nije potpun mrak. Ovo znači da je sumrak njihovo vreme.

Mali hrčak u piljevini

Stručnjaci smatraju da je ova činjenica vezana za to što su bube kojima se hrčci u prirodi hrane i koje su bitan deo njihove ishrane, baš u to vreme obavljaju svoje aktivnosti.

Druga pogodnost je to što i pored toga što nije mrkli mrak, napolju je ipak tamno, tako da su manje šanse da hrčak bude uhvaćen od strane nekog predatora.

Hrčak je promiskuitetne prirode

Muški i ženski hrčci imaju više partnera. Kada je sezona parenja, muški hrčak koji živi u prirodi ide od jedne do druge rupe i pari se sa svakom ženkom na koju naiđe. Ipak ova razvratna priroda nije jedina zanimljivost.

Hrčak u travi

Ukoliko se ženka već parila, mužjak je fizički onemogućen da oplodi ženku. Kako su ove sitne životinje teritorijalno nastrojene, ženka će odmah nakon parenja isterati mužjaka i svog doma. Sezona parenja je dakle luda žurka u životu hrčaka!

Pogrešan točak može izazvati artritis kod hrčka

Kada su u prirodi, ovi glodari jako vole fizičku aktivnost i trčanje. Ali kao kućni ljubimci, oni nemaju previše prostora u kom bi mogli da se kreću i istražuju. Zato većina kaveza i kućica ima male točkove u kojima mogu da trče i koji će ih održati aktivnim.

Hrčak gleda iz svoje kućice u kavezu

Ipak, neophodno je da vlasnik kupi točak za hrčka ispravne veličine. Ukoliko je premali, može da izazove probleme sa kičmom, bolove ili u najtežim slučajevima artritis.

Ukoliko hrčak proceni da mu je točak premali, može biti demotivisan za korišćenje što vodi nezdravom životu jer mu je neophodna aktivnost.

Zbog toga kao odgovorni vlasnici, svakako želimo da odaberemo pravi točak za našeg ljubimca.

Hrčak je kratkovid i slep za boje

Hrčak je potpuno slep kad se rodi. Ovo je jedna od činjenica koju vlasnici retko znaju. Potrebno je dve nedelje da hrčak prvi put otvori oči nakon rođenja. Ipak, ni tada ne vide jasno iako imaju osećaj da mogu da vide. Kako nemaju jasnu sliku, oni vide siluete. Takođe, nemaju osećaj za dubinu slike koju vide.

Tek rođeni mladunci hrčka

U velikoj meri su kratkovidi i ne raspoznaju boje. Zbog ovoga su morali da razviju druga čula da bi opstali. Tu se najviše ističu njuh i sluh. Miris omiljene hrane često zna da ih probudi iz sna. S druge strane, neverovatno je koliko brzo mlad hrčak zapamti zvukove koji su mu asocijacija, recimo na hranjenje.

Sirijski hrčak voli alkohol

Zlatni ili Sirijski hrčak se često može naći u severnoj Siriji u jako suvim predelima. Zbog ovoga, oni skladište voće u svojim malim rezervoarima u ustima, te na taj način imaju rezervu za hladne zimske mesece.

Hrčak gricka jagodu

Ipak, dok dođe vreme da konzumiraju rezervu koju čuvaju, voće je već fermentisano i puno alkohola. Kako su prilagodljiva bića, ovi hrčci imaju velike jetre koje im omogućavaju da brzo absorbuju alkohol.

Ovo je jedan od razloga zašto se ove životinje često koriste u studijama koje su vezane za alkohol.

Preterano razmnožavanje dovodi do bolesti srca

U toku života, preporučljivo je da se ženka hrčka razmnoži 3 do 5 puta. S obzirom na to da žive u proseku 2 godine deluje da je i to previše.

Pretarano razmnožavanje je jedan od čestih uzroka smrti kod hrčaka jer na ovaj način postaju podložni tome da im zakaže srce.

Ukoliko dođe do ove nesrećne okolnosti, u najvećem broju slučajeva za ljubimca nema spasa. Ova činjenica je nešto što bi trebalo uzeti u obzir ukoliko smo vlasnik ovog krznenog ljubimca.

Hrčak može biti neraspoložen

U zavisnosti od okruženja u kom se nalaze, hrčci mogu često menjati svoje raspoloženje. Prema istraživanjima koja su vršena, ukoliko hrčak ima udoban životni prostor i puno igračaka, on će imati dovoljnu fizičku aktivnost i generalno bolji kvalitet života u odnosu na one kod kojih je suprotno.

Hrčak u kavezu

Činjenica da njihovo psihičko stanje zavisi od uslova koje će vlasnik stvoriti, definitivno je potrebno imati u vidu ovo što smo naveli pre nego što se hrčak dovede u dom. Najvažnije je da imamo srećnog ljubimca, tada ćemo i mi biti srećni!

Zlatni hrčak i disanje

Zlatni hrčak u toku hibernacije udahne samo dvaput u toku minuta. Iako njihova hibernacija ne traje dugo, hrčci imaju svoje rutine vezano za ovu aktivnost. U divljini će ove životinje ostati u njihovom skloništu i blokiraće sve ulaze. Bude se samo jednom nedeljno da jedu.

Ono što je takođe interesantno je da u toku hibernacije mogu da smanje broj otkucaja sa srca sa 400 na samo 4 otkucaja u toku minuta.

Zubi hrčka neprestano rastu

Hrčak je jedno od stvorenja koje će odmah po rođenju imati ceo set zuba. Tokom godina, njihovi zubi konstantno rastu. Zbog toga bi bilo poželjno da stalno imaju nešto što će žvakati i tako olakšati sebi eventualnu nelagodu, a i na ovaj način će njihovi zubi biti zdravi i jaki.

Hrčak gleda kroz prozor kaveza

Idealne igračke za žvakanje su od slame ili malih drvenih blokova. Najbolje je izbegavati plastične igračke ili one napravljene od četinara jer mogu biti opasne za ljubimca.

Respiratorni sistem hrčka je jedinstven

Hrčak je stvarno fascinantna životinja. Iz svog prirodnog habitata razvili su mnogo karakterističnih odlika i funkcija. Recimo, većina ljudi i životinja ima dva plućna krila. Hrčak ima pet i svako ima svoju ulogu.

Hrčci imaju i dva stomaka što ima omogućava da vare hranu na kvalitetan način.

Par reči za kraj

Hrčak u rukama vlasnika

Ovo su bile neke manje poznate, a interesantne činjenice o hrčku. Ukoliko se opredelite da baš ovo bude vaš ljubimac, sigurni smo da ćete ozbiljno pristupiti istraživanju.

Saznajte sve bitne podatke i potrebe koje hrčak može imati i onda procenite da li je. Ukoliko jeste, nadamo se da ćete uživati u međusobnom druženju dug vremenski period, jer hrčak je svakako divno, umiljato stvorenje koje se vlasniku lako uvuče pod kožu.

Vrati se na listu blogova
Logo Raiffeisen Bank