Vaša Korpa
Responsive image
Korpa je prazna.

Besplatna isporuka za kupovinu preko 3.000,00 RSD

 
logo.png
Razne vrste pasa

5 rasa pasa koji se najbolje slažu sa drugim psima i životinjama

  • Objavljeno
  • 27.06.2021.

“Pas je čovekov najbolji prijatelj” – prvi ko je to rekao, a da je zabeleženo je američki senator Džordž Graham Vest. Pretpostavlja se da su psi prve pripitomljene životinje, a vreme u kome živimo sa njima je dokaz da verno služe čoveku tokom daleke i bliže prošlosti. Selektivnim ukrštanjem danas imamo pse različitih veličina i izgleda, karaktera i temperamenta i pse koji se koriste za različite namene.

Šta je potrebno kako bi se pas slagao sa drugim psima i životinjama?Ono što je većini pasa zajedničko jeste bezrezervna privrženost i bezuslovna ljubav prema vlasniku. Od karaktera psa jako zavisi način vaspitavanja i dresure, kao i socijalizacija sa ljudima i drugim psima i životinjama. Socijalizacija je ključna u uspostavljanju stabilnog i nerizičnog kontakta i odnosa između dva psa ili psa i bilo koje druge životinje. Pas ima urođenu potrebu za hijerarhijom u čoporu, pa ne treba da iznenađuje što se neretko takmiči sa drugim psima za poziciju alfa psa. Alfe su i mužjaci i ženke, ne definiše ih pol i pitanje je samo ko će uspostaviti dominaciju.

Psima je u prirodi da budu okruženi drugim psima i različitim ostalim životinjama, samo ih na vreme treba naučiti pravilima po kojima ne treba da napadaju, budu agresivni i opasni.

U opširnom tekstu Lovački psi primetićete da je gotovo svim vrstama ove pasmine zajedničko da se lepo slažu sa drugim psima.

U nastavku teksta možete videti naš predlog za 5 najboljih rasa pasa za druženje i kontakt sa drugim psima i životinjama.

Koje rase su najbolje za držanje u stanu ili kući sa drugim psima ili ljubimcima?

VIŽLA – porodičan i lovački pas

Vižla spada u izvrsne lovce, ali je odlična i kao porodični pas. Vrlo su druželjubivi i pitomi psi pa se iz tog razloga slažu odlično sa drugim psima i mačkama, a to je posebno dobro razvijen odnos u slučaju da sa drugim životinjama odrastaju. Kada je vižla u pitanju, obzirom da spada u grupu lovačkih pasa, ne preporučuje se da bude u istom prostoru sa stitnim životinjama kao što su ptice, zečevi, hrčci i drugi jer tu se pojačava njihov urođeni lovački instinkt.

Vižla – porodičan i lovački pas

Da bi vižla bila srećna i zadovoljna, njoj je po prirodi potreban prostor

Obzirom na veličinu i energiju kojom ova rasa raspolaže, nije preporučljivo držanje u stanu i nije za one porodice koje nisu preterano aktivne. U slučaju da ovu rasu izaberete da držite u kući ili stanu, ono što je prednost jeste da se linjaju blago do srednje i lako ih je održavati jer nemaju neprijatan miris, a četkanje je dovoljno i jednom u nedelju dana.

MOPS – razigran i energičan pas

Prvo što pomislimo kada vidimo mopsa jeste da je lenj i pasivan pas. Kratke noge, debeljuškast trup i naborana njuška u prvi mah odaju upravo takav utisak, ali, ne dajte da vas izgled prevari. Iza te spoljašnjosti krije se razigran i veoma energičan pas. Ovaj inteligentan pas je vrlo osećajan i odan vlasniku i njegovoj porodici. Odlično se slaže sa decom i sa drugim psima i kućnim ljubimcima, ali isto tako, ukoliko je vaša pažnja više usmerena prema nekom drugom, on može pokazati i dozu ljubomore.

njihov urođeni lovački instinkt.

mops - razigran i energičan pas

Uvek traži društvo za igru i ne pravi razliku da li je to kuca, maca ili neka druga životinja. Za njega je dobar provod jedini uslov za izbor “partnera u zločinu”.

Iako je po veličini i karakteru vrlo zahvalan za suživot sa drugim životinjama i decom, moramo da napomenemo da ukoliko ovu rasu planirate da uzimate morate biti spremni na izdvajanje vremena za redovno četkanje, a posebno u periodima linjanja.

U tekstu o 5 najboljih rasa pasa za decu smo pisali o tome šta treba uzeti u obzir prilikom odabira rase, pa tako ni ovde nema razlike u donošenju odluke pri izboru.

ENGLESKI LISIČAR – društven pas čopora

Lisičari su vrlo energična rasa koja zahteva mnogo vežbe i akivnosti kako bi svu svoju energiju utrošili. Najsrećniji su u velikom, otvorenom prostoru i tu pokazuju svoju pravu prirodu. Za lisičara se slobodno može reći da je izvanredan radni pas i da učenju i radu pristupa sa nepodeljenom pažnjom i punom odgovornošću. Prema ljudima i deci su prijateljski nastrojeni, a budući da su psi čopora, najbolje funkcionišu kada su okruženi i u društvu drugih pasa.

Engleski lisičar

Svakom čoporu se vrlo lako prilagođavaju, kao i vođama čopora

I danas se ova rasa smatra kao čista lovačka pasmina koja je više za rad na otvorenom nego za porodičnog ljubimca. Ali ako ipak želite baš ovog psa za ljubimca njega možemo da opišemu u par sledećih reči i to: aktivan, pun energije, glasan,nežan i društven.

ŠKOTSKI OVČAR – osećajan i druželjubiv pas

Iako za grupu ovčara generalno važi pravilo da se ne uklapaju sa drugim životinjama baš najbolje i da nisu dobar izbor za porodice koje već imaju ljubimce, to nije slučaj sa škotskim ovčarom. Za one koji nisu sigurni o kojoj se rasi radi, samo ćemo reći“Lesi se vraća kući”.

Legendarni Lesi je zapravo škotski ovčar i kao u knjizi, zapravo ovaj pas jeste vrlo osećajan, predan porodici i voli društvo svih životinja

Škotski ovčar

Njihova ljubav prema deci je poznata stvar, ali isto tako spada u pasmine koje su vrlo druželjubive sa svim životinjama. Naravno, socijalizacija od ranog uzrasta igra veliku ulogu u tome kakav će vaš ljubimac biti u kontaktu sa ljudima i životinjama, ali svakako im je u prirodi i temperamentu da su druželjubivi. Ova rasa pored svoje blage naravi i strpljivosti ima jak nagon da čuva i brine o svojoj porodici.

Iako, jako strpljivi i privrženi, zbog svoje duge dlake i preteranog linjanja nisu najbolji izbor za držanje u stanu, ali ako uslovi dozvoljavaju i imate strpljenja i vremena za brigu i negu, čak ni životni prostor kod ove rase ne predstavlja prepreku.

ENGLESKI BULDOG – blagog karaktera i veran pas

Ovaj pas je poznat po svom blagom karakteru i temperamentu. Veoma su društveni i prijateljski nastrojeni prema ljudima i drugim životinjama. Engleskim buldozima nije neophodna fizička aktivnost, ali će se vrlo rado poigrati sa drugim životinjama, bilo da je u pitanju drugi pas, mačka ili neka treća životinja. Ovo je posebno naglašeno u periodu dok su mlađi jer vremenom postaju solidno lenji i najviše uživaju u izležavanju i odmoru. U svakom slučaju treba voditi računa o tome da vaš ljubimac ima redovne šetnje čak i ako nije preterano zainteresovan za aktivnost i igru jer je zbog zdravlja jako bitno da ima redovnu aktivnost.

Engleski buldog

Ukoliko se odlučite da svoju porodicu proširite sa jednim engleskim buldogom, uvek ćete imati prijatno društvo koje će vas svojim gegovima uveseljavati

Moramo napomenuti da zbog svoje konstitucije zahtevaju više nege i osetljivijeg su zdravlja. Takođe, dosta hrču i balave, pa ukoliko imate lak san ili ste gadljivi na bale razmislite još jednom da li ste na ovakvo prijateljstvo i suživot spremni. Dakle, sa izborom ove pasmine za ljubimca nema greške u smislu vernosti i društva, a ukoliko niste previše izbirljivi i lako ste prilagodljivi, onda nam jedino ostaje da vam poželimo puno ljubavi i zdravlja.

Socijalizujte svog psa na vreme i naviknite ga na druge životinje

Sada kada smo napravili predlog 5 rasa pasa za druženje i suživot sa drugim životinjama jedino ostaje da naglasimo da je sve napisano do sada bezbrojno puta i dokazano, ali tu mora biti i vaše zasluge jednim delom. Da biste dobili ovakvog prijatelja, pouzdanog ljubimca kome ćete verovati i od čijeg ponašanja vas neće “boleti glava” preduslov je da ga socijalizujete na vreme i naviknete na prisustvo drugih životinja. Nadamo se da smo vam pomogli i dali ideju sa ovim predlozima i da će vam upravo oni pomoći u izboru. Srećno!

Vrati se na listu blogova
Logo Raiffeisen Bank