Vaša Korpa
Responsive image
Korpa je prazna.

Besplatna isporuka za kupovinu preko 3.000,00 RSD

 
logo.png
Najbolja hrana za sterilisane mačke

Najbolja hrana za sterilisane mačke – Specijalizovana hrana

  • Objavljeno
  • 25.10.2021.

Pre nego što počnemo da pričamo o hrani za sterilisane mačke, želimo malo da objasnimo zbog čega je dobra stvar da vaša mačka uopšte bude sterilisana. Naravno, sterilizacija nije zahvat koji uvek predstavlja najbolje rešenje, pogotovo ukoliko je vaš plan da vaša mačka ili mačor budu reproduktivno aktivni, da imaju svoje potomstvo ili ukoliko planirate da postanete odgajivač.

Sa druge strane, ukoliko vašu mačku imate kao kućnog ljubimca, koja je u stalnom kontaktu sa ljudima, za takav život su sterilisane mačke bolje prilagođene nego nesterilisane.

Činjenica je da mačke koje nisu reproduktivno aktivne žive duže i imaju zdraviji život ukoliko se sterilišu, pa se sterilizacija ženki preporučuje radi očuvanja njihovog zdravlja. Kod kastriranih mužjaka važi isto pravilo, a dodatnu prednost daje to što kastrirani mužjak neće po kući označavati teritoriju i neće imati potrebu za bežanjem od kuće.

Dakle, ukoliko smo vam pomogli sa informacijama šta su prednosti i kada je sterilizacija dobrodošla drago nam je, a sada o hrani ukoliko je vaša mačka sterilisana.

Zašto je važno da sterilisane mačke jedu hranu za sterilisane mačke - Da li hrana za sterilisane mačke treba da bude specijalna?

Da bi nutritivne potrebe vaše mačke bile zadovoljene, vrlo je važno da hranu odaberete na osnovu starosti, aktivnosti i poijedinih specifičnosti kao što su gojaznost, alergije, sterilizacija,.....

Kada je reč o hrani za sterilisane mačke, veoma je važno da znate da sam zahvat sterilizacije menja hormonski status mačke i to je prvi i osnovni razlog zašto sterilisane mačke trebaju da jedu hranu namenjenu sterilisanim mačkama!

Sterilisane mačke se slabije kreću i mirnije su od nesterilisanih, a potreba za hranom im je ista. Jednostavno govoreći, gojaznost nastaje kada mačka više kalorija unese u organizam nego što može da potroši, a višak kilograma kasnije utiče na razvoj različitih hroničnih bolesti kod mačke.

    Gojaznost kod mačaka nije zdrava kao ni kod ljudi. Kod mačaka sa prekomernom težinom je povećan rizik za:
  • dermatološke promene
  • bolesti urinarnog trakta
  • osteoartritisa (trošenje zglobova koje trajno i bespovratno oštećuje hrskavicu zgloba)
  • rizik od oboljevanja od dijabetesa.

Koliko god da vam simpatično deluje bucmasta mačka, uvek imajte na umu da je naučno dokazano da gojaznost utiče na kvalitet života i na skraćivanje životnog veka mačke.

Pravilnom ishranom gde smanjujete unos kalorija za nekih 20% u odnosu na period pre sterilizacije, sprečićete nagomilavanje masnih naslaga i povećanje telesne težine vaše mačke. Obzirom da je brojanje kalorija proces koji je mnogima komplikovan i kada je ljudska ishrana u pitanju, malo je verovatno da bi se neko tome posvetio kada je ishrana mačke u pitanju. I tu ne postoji ništa loše jer ishrana mačke nije raznovrsna, neretko je to jedna vrsta granula sa sporadičnim dodatkom neke poslastice, sosića ili paštete i samim tim bi jako bilo teško i svesti režim ishrane vaše mačke na ovakav tempo. Hrana za sterilisane mačke je dobro izbalansirana i prilagođena njenim specifičnostima, a da pritom doprinosi očuvanju zdrave kilaže.

Sada, kada znate da li je i zbog čega dobro da izbor hrane za sterilisanu mačku bude upravo baš hrana za sterilisane mačke, ostaje samo da se dobro opremite informacijama o ovoj vrsti hrane.

Kako izabrati hranu za sterilisane mačke?

Za početak želimo da predstavimo tipove hrane i na osnovu slike koju budete dobili, vrlo lako ćete sami ili u konsultaciji sa veterinarom napraviti najbolji izbor za vašu mačku.

Kako standardna, tako i specijalizovana hrana za sterilisane mačke može biti suva ili vlažna. U online shopu Pet Republic-a pronaći ćete širok asortiman hrane za sterilisane mačke

Suva hrana ima prednost u odnosu na vlažnu kada je zdravlje zuba u pitanju jer gruba i tvrda struktura granula umanjuje naslage kamenca, a dok vaša mačka jede granule sa zuba joj se skidaju naslage nečistoća i zubnog plaka. Još jedna prednost suve hrane u odnosu na vlažnu jeste ta da granule mogu stajati tokom celog dana u činiji i na taj način biti dostupne vašoj mački gde ona može imati više manjih obroka u toku dana što za mačku predstavlja svakako i prirodniji način hranjenja.

Vlažna hrana je uvek bolji izbor za mačke koje odbijaju hranu zbog bolesti. Takođe, vlažna hrana uvek ima prednost kod mačaka kojima je osetljiviji ili zdravstveno ugrožen urinarni ili digestivni trakt jer u ovim slučajevima je unos tečnosti jedan od ključnih faktora za zaustavljanje razvoja i kontrolu bolesti, a unosom vlažne hrane možete biti sigurni da će vaša mačka uneti dovoljnu količinu tečnosti. Ovaj tip hrane je takođe bolji za mačke sa viškom kilograma jer vlažna hrana sadrži veći procenat životinjskih proteina i samim tim mačka duži period ima osećaj sitosti nego kod suve hrane.

Na osnovu činjenica koje smo prikupili naš zaključak je da je vlažna hrana bolji izbor za sterilisane mačke zbog održavanja zdrave i dobre telesne težine, ali moramo da napomenemo da bi idealan način ishrane bio primena kombinovane i suve i vlažne hrane.

Kombinovanjem vlažne i suve hrane u ishrani mačke vi ustvari koristite prednosti obe vrste. Kao što smo već pisali u tekstu o persijskim mačkama, one po načinu ishrane spadaju u mesoždere pa je potrebno da se primenjuje izbalansirana ishrana kojom će se podmiriti sve njene nutritivne potrebe mačke.

Ono što uvek volimo da savetujemo i ponovimo kada je izbor preparata, hrane ili opreme za vaše ljubimce u pitanju jeste da kakav god izbor napravili uvek se prvo informišite, obavezno konsultujte sa veterinarom, a sve što vam je potrebno za vašeg ljubimca kupujete od proverenih proizvođača u bolje opremljenim pet šopovima.

Ovo se posebno odnosi na specijalizovanu (veterinarsku) hranu i proizvode za koje je potrebno da dobijete preporuku i mišljenje veterinara. Hrana za sterilisane mačke spada u specijalizovanu hranu i ona se morati birati sa posebnom pažnjom i znanjem.

Mački u svakom trenutku mora da bude dostupna posuda sa svežom i čistom vodom za piće! Značaj vode na zdravstveno stanje je veliki jer mačke koje ne unose dovoljno tečnosti dolaze u opasnost od problema sa urinarnim traktom i bubrežnim oboljenjima.

Uz adekvatnu brigu, vaša mačka može doživeti lepih 15 godina i obogatiti vam život svojom bezuslovnom ljubavlju. Mi se trudimo da vam olakšamo informacijama i bogatim iskustvom po mnogim pitanjima od izbora životinje, nege, opreme i hrane kako bi život vaše mačke bio što duži i da ispuni vaš život najlepšim uspomenama koje možete da zamislite.

Vrati se na listu blogova
Logo Raiffeisen Bank