Vaša Korpa
Responsive image
Korpa je prazna.

Besplatna isporuka za kupovinu preko 3.000,00 RSD

 
logo.png
Najbolje rase pasa za stan

Najbolji psi za stan – 5 najboljih rasa za život u stanu

  • Objavljeno
  • 25.06.2021.

Kako izabrati psa za stan?

Prilikom izbora kućnog ljubimca razmišljamo o mnogim faktorima jer dolaskom psa mi dobijamo još jednog člana porodice. Jako je bitno da svima bude udobno i da taj suživot ne preraste samo u obavezu, već da bude prirodan i da svima bude lepo. Psi nisu igračke, oni osećaju, navikavaju se i postaju naši najbolji prijatelji. Ali i oni traže svoje vreme, prostor i brigu. Zato je jako važno izabrati ljubimca tako da se uklapa u naše životne navike i da su njegove osobine nama dosta bliske, da nam nikada ne postane opterećenje.

Za život u stanu je potrebno da ljubimca biramo sa više opreza i da mislimo na više stvari.

  • Veličina je važna da ne bi bila gužva i da niko nikome ne bi smetao
  • Dlaka je takođe vrlo bitna, da li se pas manje ili više linja
  • Energija - da li pasmina zahteva puno aktivnosti ili voli izležavanje
  • Slobodno vreme - koliko mi vremena imamo da se istinski posvetimo baš psu
  • Deca - da li se slaže sa decom i koliko je druželjubiv
  • Karakter - koliko je tolerantan i ima li blagu narav

Sve u svemu, jako puno faktora utiče na dobar izbor i mi smo se potrudili da izdvojimo 5 rasa sa kojima je život u stanu udoban i lak.

JORKŠIRSKI TERIJER - psi koji svojim izgledom podsećaju na najlepše pokretne igračke

Jorkširski terijeri imaju dugu dlaku koja se vrlo malo linja, ali je potrebno svakodnevno četkanje i redovno kupanje kako se dlaka ne bi umrsila. Iako su mali, imaju vrlo snažan karakter i vrlo su društveni, radoznali i energični. Obzirom na energiju koju poseduju, potrebne su im redovne duže šetnje kako bi se istrošili. Iako su malog rasta, oprezni su i veoma teritorijalni. Ukoliko se za ovu rasu odlučite, možete se osloniti na malog čuvara koji i na najmanji znak opasnosti ili nepoznatu osobu glasno počinje da laje.

Iako je mali, zbog njegove samouverenosti, hrabrosti i energičnosti on je spreman da napadne pse koji su veći i opasniji od njega, tako da je najbolje da u šetnje uvek ide na povocu

Za jorkširskog terijera je neophodna dresura još dok je mali. U suprotnom, on se kasnije može agresivno ponašati prema drugim psima, naročito prema onima koji su manji od njega kako bi uspostavio dominaciju. Takođe, ukoliko ne sprovedete dresuru na njima dok su još mali, postoji mogućnost da budu neposlušni i pomalo agresivni kada odrastu.

Ukoliko imate malu decu, nije preporučljivo da birate ovu rasu jer jorkširski terijer ume da bude netolerantan i netrepeljiv prema deci mlađih uzrasta.

Prednost Jorkširskog terijera jeste njegova izuzetna inteligencija. Oni lako uče nove komande, ali ne zaboravite da je potrebno jako puno ljubavi, pažnje i rada. Oni umeju biti i dosta ljubomorni ukoliko primete da nekome dajete više pažnje nego njima.

Jorkširski terijer

MALTEZER - najpopularnija rasa pasa za porodice sa decom

Ovi prepoznatljivi mali beli psi koji podsećaju na plišane igračke su veoma vesele prirode i uvek spremni na igru. Ono što izdvaja maltezere od većine drugih rasa jeste hipoalergenska dlaka koja ne smeta ni onima sa alergijama, jer ove bele pufne se ne linjaju uopšte.

U zavisnosti od vremena koje ste spremni da izdvojite na održavanje dlake vašeg ljubimca možete se odlučiti za redovno, svakodnevno četkanje ili šišanje na željenu dužinu i jedino što je bitno je da ne dođe do ućebavanja dlake jer je onda šišanje gotovo neizbežno. Takođe, budite spremni na vreme koje ćete morati da izdvajate na negu očiju ovog psa jer zbog bele boje krzna, oko očiju od suza ostaju tamnije mrlje koje je neophodno redovno čistiti i brisati kako bi vaš ljubimac uvek bio čist i lep.

Maltezeri su velike maze i jako se vezuju za svoje vlasnike tako da ne treba da iznenađuje njihova tuga i plač kada ih ostavite kod kuće same

Sa decom i drugim životinjama iz svog okruženja su jako strpljivi i tolerantni, ali u šetnji, iako mali i na oko mili umeju da laju pa čak i trče ka nepoznatim ljudima i psima kako bi zaštitili svoju teritoriju i vlasnika, tako da je potrebno biti na blagom oprezu i preporučuje se da ovu rasu šetate na povocu.

Maltezer u stanu

PUDLA - mala ili standardna - odličan izbor za život u stanu

Pudla su veoma inteligentne i poslušne i veoma se lako vaspitavaju i dresiraju. Dresura je kod pudli jako važna, u suprotnom, one će se osećati kao glavne i neće biti baš poslušne. Ono što je vrlo važno jeste da je dresura kod pudli vrlo lak poduhvat, jer one su najbolji učenici među svim rasama. Ukoliko dobro dresirate ovu pasminu, ona će biti tolerantna i strpljiva sa decom, a vi ćete imati jednog vrlo poslušnog, a pronicljivog ljubimca. Sa poznatim licima pudle su veoma raspoložene i druželjubive, dok su prema nepoznatima poprilično nepoverljive i rezrvisane, ali ne i agresivne i potrebno im je vreme da se naviknu.

Ova rasa je izuzetno inteligentna, ne linjaju se, imaju hipoalergensku dlaku i za njih je karakteristično da im dlaka nema neprijatan miris.

Pudla ima gusto krzno koje zahteva čestu profesionalnu negu na 4 do 6 nedelja, a četkanje je neophodno i to do kože kako se dlaka ne bi zapetljavala u samom korenu jer ukoliko dođe do takvog mršenja dlake uz kožu, onda je neophodno brijanje. Iz ovog razloga većina vlasnika se odlučuje da dlaku pudle održavaju kraćom.

Pudla

PATULJASTI ŠNAUCER - idealan izbor za porodicu i život u stanu

Ovi mali psi nisu ograničeni svojom veličinom jer uprkos njoj su izuzetno hrabri i zaštitnički nastrojeni. Ne spadaju u agresivne pse i nemaju nezgodnu narav i tvrdoglavost pa lako i uče šta je dobro, a šta ne. Patuljasti šnaucer voli da provodi vreme sa decom, posebno ako je navikao na njih.

Šnauceri se ne linjaju i za razliku od drugih rasa nemaju miris i ne osećaju se. Potrebno mu je redovno četkanje i šišanje na 3 meseca kako bi izgledao uredno i negovano.

Ova pasmina se prilagođava vlasniku tako da ne iznenađuje što postaje baš kao i vlasnik

Ne zahtevaju duge šetnje i redovnu aktivnost, sasvim im je dovoljno da u šetnju idu samo da bi obavili fiziološke potrebe, ali to ne znači svakako da ne uživaju u igri, trčanju, dugim šetnjama i vremenu provedenom sa porodicom. U izboru sa ovom pasminom nema greške. Dobijate pravog čuvara u malom pakovanju i vernog i pouzdanog prijatelja.

Patuljasti šnaucer

ŠI CU - društveni tibetanski pas

Ši-cu, poznat i kao tibetanski pas je poznat po druželjubivosti. Ovaj mali pas je vrlo umiljat i razigran. Voli da bude u društvu ljudi ali se isto tako dobro se slaže i sa drugim psima. Sa ovom rasom nećete imati strah kada su u prisustvu dece jer su prema njima tolerantni. Kao i kod mnogih drugih rasa, jako je bitno da se sa dresurom krene od prvog dana kada postane član porodice jer u suprotnom, ako mu se ne posvete pažnja i vreme mogu postati nepoverljivi i agresivni. Brzo se vezuje za vlasnika i traži dosta pažnje i kao takav ne voli baš da ostaje sam, ali čak i kada se to desi, on sebi pronalaze načine zanimacije do vašeg povratka kući.

Zanimljivo je da su mužjaci dosta tolerantniji i privrženiji vlasnicima od ženki

Obzirom na dugu dlaku, ovoj rasi je potrebno svakodnevno četkanje jer čak i u slučaju da se odlučite na to da psa šišate i time održavate dlaku kraćom, zbog njene svilenkaste strukture nećete moći da izbegnete ovaj posao. Takođe, bitno je naglasiti da ova pasmina ispod dlake ima i podlaku što dovodi do pojačanog linjanja i ostavljanja dlaka svuda po stanu i stvarima, a najviše u periodima smenjivanja godišnjih doba.

ŠI CU je rasa kojoj je neophodna redovna šetnja i fizička aktivnost u prirodi, pa se preporučuje da ovu rasu uzimate ukoliko ste i sami aktivni. Dakle, ukoliko ste ljubitelj ove rase, spremite se da izdvajate posebno vreme za negu vašeg ljubimca, a u zamenu ćete dobiti neodoljivog pratioca za svaku priliku.

Ši cu
Vrati se na listu blogova
Logo Raiffeisen Bank