Vaša Korpa
Responsive image
Korpa je prazna.

Besplatna isporuka za kupovinu preko 3.000,00 RSD

 
logo.png
Pitanja i dileme koje imaju vlasnici pasa

Najčešća pitanja i dileme koje imaju vlasnici pasa

  • Objavljeno
  • 03.07.2021.

Da je pas najbolji čovekov prijatelj uveravamo se svakodnevno. Kada jednom ostvarite iskrenu vezu sa svojim psom ta veza je neraskidiva i u najvećem broju slučaja i do kraja života. Ovo naravno važi za sve one koji su svesni toga da je pas još jedan član porodice a ne samo trofej, igračka ili kratkotrajna razonoda.

Bez obzira na to da li imate psa ili želite tek da ga nabavite, neminovno je da ste se bar jednom našli u nedoumici ili ste imali pitanje vezano za ulazak ljubimca u vaš život. U nastavku teksta pokušaćemo da damo odgovor na najčešća pitanja koje vlasnici ili budući vlasnici imaju kada je u pitanju početak života sa psom.

Zašto želite psa?

Da li želite psa kako biste ga pokazivali i hvalili se njegovim izgledom, temperamentom ili dresurom ili vam pas treba zbog vas samih i obostrane ljubavi koju ćete dobiti?

Prvo i osnovno pitanje pre nego što krenemo u dublju analizu je da li je ideja da nabavite psa potekla od vas samih ili vam je ona nametnuta? Možda je u pitanju ideja nekog drugog člana porodice, možda vam je ponuđeno štene ili odrastao pas ili ste se sažalili na komšijinog psa koji provodi vreme na lancu ili suncu. Ovo pitanje nije bez razloga prvo pitanje jer ukoliko niste dovoljno informisani i ukoliko ste brzopleti ili samo previše emotivni, saosećajni i empatični možete se vrlo brzo pokajati jer život sa psom niste tako baš zamišljali.

Psa uzimamo iz potrebe za dokazivanjem, zbog društva, njegovog izgleda ili rase, ali i zbog sažaljenja, potrebe da se pomogne napuštenoj životinji, zbog saosećanja prema njenom bolu ili vlasniku koji više ne može da vodi računa o svom ljubimcu.

Kako da odaberete najbolju rasu psa za vas?

Da li želite psa za decu ili psa koji izgleda “opasno”. Da li želite da uradite dobro delo ili da “napravite” sebi društvo i prijatelja?

Odabir rase psa vrlo često ima veze sa ljudskom psihologijom i mnogo govori o čoveku. Nažalost ovo je sve češća pojava, jer pored dobrog telefona, automobila i kuće želimo i “skupog” psa jer nam “ide uz nas”. Pogrešne potrebe i loša procena pri odabiru psa su ključan faktor zašto postoji toliko lutalica i napuštenih pasa. Pas kog imate najčešće je vaše ogledalo pa ćete tako retko videti kako doterana i elegantna žena šeta ili gaji rotvajlera ili krupnog i snažnog muškarca čiji je dom zamenila teretana kako u ruci drži maltezera. Čast izuzecima naravno.

Najbolja rasa psa za vas

Ukoliko je vaš pas uredno podšišan i stalno lepo izgleda verovatno i sami izgledate besprekorno

Ukoliko ste psa uzeli na brzinu, bilo da ste ga kupili, udomili ili dobili na poklon, verovatno je da nemate mnogo iskustva sa odgajivanjem pasa i ovo je jedna od najčešćih grešaka. Odabir psa za život je ozbiljna tema i zahteva vreme da se ta odluka donese, jer od nje može zavisiti i kvalitet i način vašeg života u budućnosti. Ukoliko nemate kome da ga ostavite bićete uskraćeni za putovanja ili ćete imati visoke troškove kako biste to sebi obezbedili. S druge strane ako vam se takva “cena” čini previsokom logičan sled događaja je i njegovo napuštanje što nikako nije dobra opcija. U tekstu Putovanje sa kućnim ljubimcima detaljno smo opisali i objasnili šta je potrebno da bi pas išao sa vama na put, kako to izvesti i kojim prevoznim sredstvom je najbolje putovati, to vam može biti od koristi ukoliko ste u nedoumici da li da putujete sa svojim psom.

Da li ste razmišljali kako će izgledati budućnost sa psom u narednih nekoliko godina?

Pre nego što udomite, kupite ili dobijete psa jako je važno da sa sobom i ostalim članovima porodice popričate o najbitnijim stvarima. Pre svega bitno je da ova odluka ne bude ishitrena i doneta na brzinu i “preko noći”. Sledeće za šta se morate postarati je da realno sagledate situaciju da li imate uslove i mogućnosti da odgajite psa, jer to nije na kratke staze. Razmislite o svojoj budućnosti u narednih 5 do 10 godina – da li planirate da se preselite ili odete u inostranstvo, da pređete u stan gde bi možda bilo nemoguće ili otežano odgajati ga, da li imate dovoljno finansija da se brinete o psu jer iako ne deluje kao veliki trošak često može biti problem. Da li ste duže odsutni od kuće i ima li ko da vodi brigu o njemu kada niste tu? Ukoliko o ovome ne razmislite dovoljno možete iz dobre volje i namere napraviti i sebi i svom budućem ljubimcu problem.

Da li je bolje odabrati rasnog psa ili mešanca?

Nije sve u rasi i izgledu – ima mnogo i u karakteru (temperamentu) psa

Mešanci

Mnogo više je onih budućnih vlasnika koji će svog psa izabrati zbog izgleda i rase a ne zbog potrebe za psom. Ovo je i najčešći razlog zašto se psi napuštaju kada odrastu. Rasni psi su zahtevniji i potrebno je mnogo više raditi sa njima a pogotovo kada su u pitanju psi koji su pre svega borbeni jer sa njima najčešće dolazi do posledica. Drugi problem su previše osetljivi rasni psi čija briga i nega postaje previše zahtevna ili finansijski nemoguća. Pored izgleda sledeći problem može biti njegov temperament, jer samojedi ili retriveri mogu biti odlična za decu ali s druge strane mogu vam uništiti dvorište, nameštaj i otežati život pogotovo ukoliko nemate vremena da se igrate s njim i šetate ga. Ovu odluku najbolje je doneti naspram svojih mogućnosti i svojih potreba, jer ako volite da šetate uzmite i psa kome je neophodna šetnja i trčanje. Ukoliko ste više za kućnu varijantu onda je pametnije da udomite već odraslog psa ili vrstu psa koji nema tu energiju i uživaće da se odmara pored vas.

Ukoliko nemate vremena za psa, on neće biti dresiran niti poslušan a problem nastaje ukoliko je u pitanju opasan pas ili pas za borbu jer time ugrožavate više života.

Mešanci su pre svega mnogo izdržljiviji i lakši za suživot, odnosno otporniji su i mnogo manje pate od naslednih bolesti. Njihova mana je što za razliku od rasnih pasa ne možemo najčešće da predvidimo izgled i temprament. Ovo baš i ne možemo uvek nazvati manom jer sa mešancem imate uvek jedinstvenog i unikatnog psa po izgledu ali i ponašanju.

Zabluda je da se mešanac ne može trenirati kao rasni pas, jer su oni jednako inteligentni samo je potrebno raditi sa njim

Ljudi često ovo zanemaruju jer nesvesno smatraju da se mešanac ne treba ili ne može dresirati za razliku od klasičnih rasnih pasa. Ukoliko vam rasa, izgled i pedigre nije bitan već prosto i jednostavno želite ljubimca koji će vas bezuvetno voleti i pružati vam mir i sigurnost najbolje je odlučiti se za napuštene životinje koje su odbačene i nalaze se u nekom prihvatilištu. Rasnog psa će svakako neko već kupiti i neće ostati na ulici za razliku od mešanaca koji vrlo često život provedu na ulici ili nekom prihvatilištu.

Da li uzeti štene ili odraslog psa?

Sledeće o čemu treba razmisliti je da li želite da uzmete štene ili odraslog psa? Iako na prvi pogled ne deluje tako, ova odluka može biti komplikovana i dovesti nas u ozbiljnu dilemu.

Oba izbora imaju prednosti i nedostatke pa ćemo pokušati da vam približimo ovu temu.

Štene ili odrastao pas

Ukoliko izaberete štene računajte na sledeće:

  • Sa štencima će biti znatno više posla da bi se došlo do nivoa da zna šta želite, a šta ne želite da radi. Kod pasa “adolescentski period“ traje od 6 meseci pa sve dok ne napune 3 godine (varira u zavisnosti od rase) i većina pasa je u tom periodu mentalno i emocionalno nezrela.
  • Neophodan je konstantan trening i neprestana socijalizacija da bi pas kasnije tokom života imao ponašanje kakvo bi vlasnik želeo.
  • Ukoliko se neko odluči na udomljavanje šteneta iz azila, mora biti svestan da dosta njih ne dolazi iz idealnih životnih situacija pa će zbog toga zahtevati i intenzivniju pažnju vlasnika. U većini slučajeva neće biti podataka o eventualnim nasleđenim bolestima, a često neće moći ni da se predvidi njihov razvoj naročito ako su mešanci.
  • Sa štencima se mora prolaziti procedura navikavanja na obavljanje nužde napolju, koje su vlasnicima često naporne. Štenci imaju slabiju kontrolu bešike i moraju češće da izlaze napolje.
  • Štenci su podložni brojnim bolestima sve do perioda kad budu potpuno vakcinisani. Do tada je potrebno da se izbegava kontakt sa drugim psima i vlasnik mora da bude oprezan kada je sa mladim psom u oblastima poput parkova ili veterinarskih ambulanti gde su prethodno boravili drugi psi.

Štene je bolje izabrati ukoliko imate decu jer će se tako od malena navići jedan na drugoga ali i ukoliko vam je potreban lovački pas ili čuvar onda je ovo takođe bolji izbor

Štene

Ako je vaš izbor odrastao pas, može se steći solidna slika o tome ko je novi član porodice. Vlasnik može videti u kakvom je fizičkom stanju pas, a može se i steći predstava o temperamentu psa (treba naglasiti da pojedini psi neće uvek pokazati svoj pravi karakter odmah na početku).

Ukoliko izaberete odraslog psa treba da znate:

  • Odrasli psi će u najvećem broju biti naviknuti na obavljanje nužde napolju.
  • Odrasli psi za razliku od štenaca imaju razvijen imuni sistem.
  • Česta je zabrinutost kod budućeg vlasnika psa da se neće na pravi način povezati sa starijim psom ukoliko ga udomi, a za to nema puno razloga. Psi imaju otvoreno srce i sposobni da u pojedinim situacijama bukvalno za nekoliko dana zaborave svoju prošlost. Doduše, pojedinim psima će biti potrebno nekoliko nedelja ili meseci, a jako malo njih će nositi teret prošlosti duže od toga.
  • Odrastao pas je dobar izbor ukoliko nemate mnogo vremena ili ne želite da prolazite proces dresure, jer će osnovne stvari odrastao pas već znati, a to je gde da vrši nuždu, da ne raznosi obuću, cepa odeću i slično.

Radom i treninzima sa usvojenim psom mogu se prevazići sve prepreke na putu do stvaranja duge i divne veze vlasnika i psa, bez obzira na to kog je uzrasta novi ljubimac.

Kupovina, udomljavanje ili psi na poklon?

Ukoliko želite psa jedan od najboljih i najhumanijih načina je da uzmete psa na poklon umesto da ga kupite

Pas kao poklon

Kada ste završili sa ovim osnovnim stvarima i sigurni ste da nećete imati problem koji ne možete da rešite, sledeća odluka koju treba doneti je na koji način ćete nabaviti psa. Da li je bolje kupiti ga, udomiti ga ili uzeti na poklon?

Kupovina pasa i dobijanje pasa na poklon jasna je i vrlo jednostavna, za to postoje određene internet stranice i društvene mreže, grupe i oglasi ukoliko ste se za rasu već odlučili.

U tekstu Psi na poklon – prednosti udomljavanja pasa bavili smo se ovom temom od početka do kraja, odnosno od same odluke i načina kako da udomite psa do toga šta raditi nakon toga, ukoliko je udomljavanje vaš izbor.

Jedna od bitnih stvari za pojedince je poreklo psa. Ukoliko reše da kupe štene preko odgajivača imaće priliku da vide i njegove roditelje i rođake. Za odrasle pse će to biti teže i retki su slučajevi gde se može detaljno poznavati poreklo odraslog psa

Najbitnije što treba da znate ukoliko poklanjate ili udomljavate psa

Oni koji žele da udome psa imaju svoje razloge, a iste ili slične razloge imali su i oni koji sada žele da poklone psa, jer se nisu toliko davno razlikovali od ovih prvih. Samim tim edukacija i dodatan izvor informacija obavezan je i za one koji žele da poklone psa ali i za one koji žele da dobiju psa na poklon.

Ukoliko ne uzmete u obzir sve opcije i činjenice u vezi života sa psom, vrlo brzo i sami možete postati jedan od onih koji žele psa da poklone i samim tim se oslobode obaveze, odgovornosti, opterećenih finansija ili brige o njima.

Odakle udomiti psa?

Psa možete udomiti na više načina a ovo su i neki od njih:

  • Putem interneta - postoje razni sajtovi kao i društvene mreže koje su posvećene ovome i gde se psi poklanjaju na ovaj način.
  • Iz azila - ukoliko želite da budete humani i da spasite napuštenu životinju možete udomiti psa iz azila ili drugih prihvatilišta za životinje.
  • Iz porodice -psa možete udomiti i iz neke porodice kojoj iz nekog razloga više ne treba pas ili ne može da se stara o životinji – najčešće je to selidba u inostranstvo, uslovi koji nisu dobri za psa, nedostatak mogućnosti ili drugi problem koji sprečavaju staranje o svom ljubimcu.
  • Ulica - takođe psa možete uzeti i sa ulice ili pak od vlasnika koji ima štence.
Udomi psa

Najbolja opcija je uzeti psa iz ustanove koja je psa čipovala, pregledala, očistila od parazita i sterilisala. Psi koji se dovedu u azil imaju obezbeđen smeštaj, hranu i zdravstvenu negu a ovde dolaze najčešće zbog (neodgovornih) vlasnika koji nisu dobro procenili svoje mogućnosti ili su jednostavno napustili psa.

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli pri odluci i odgovorili na pitanja koja ste imali. Ostaje još da razmislite da li je pas dobar izbor za život sa ukućanima, decom ili drugim životinjama ako ih imate. Ukoliko vas zanima više na ovu temu možete pročitati tekst 5 rasa pasa koji se najbolje slažu sa drugim psima i životinjama

Vrati se na listu blogova
Logo Raiffeisen Bank