Vaša Korpa
Responsive image
Korpa je prazna.

Besplatna isporuka za kupovinu preko 3.000,00 RSD

 
logo.png
Persijska mačka

Persijska mačka

  • Objavljeno
  • 25.06.2021.

Kako legenda kaže persijsku mačku je čarobnjak stvorio od dima, bljeska zvezda i plamena vatre

Persijska mačka spada u jednu od najstarijih rasa mačaka koje su se držale kao kućni ljubimci. Iako ne postoje zvanični podaci o poreklu persijske mačke, smatra se da ova mačka potiče iz davnog Persijskog carstva i da je u Evropu stigla u 17. veku. Po ispričanim pričama ispada da je za njen dolazak u Evropu zaslužan italijanski putnik Pietro Della Valle koji je u svojim dnevnicima sa putovanja pisao o mački duge i svilenkaste dlake.

Kako je brzo stekla popularnost, a najviše u imućnim i plemićkim krugovima, persijska mačka se ubrzo nastanila u Francuskoj i Italiji. Još većoj slavi i hvalospevima o ovoj rasi je doprinelo i to što je kraljica Viktorija imala persijanera. Krajem 19. a početkom 20. veka, persijaner pronalazi put do Amerike gde je i danas jedna od najpopularnijih rasa.

Gracioznost i vanvremensku lepotu persijske mačke su vrlo brzo prepoznala najveća imena iz sveta filma i mode pa je tako ova glamurozna mačka često dospevala na filmska platna i u modne časopise.

Izgled persijske mačke

Izgled persijske mačke je tokom niza godina usled intenzivnog ukrštanja rase sa drugim rasama pretrpeo brojne vidljive i drastične promene.

Danas je persijska mačka prepoznatljiva po svojoj dugoj dlaci, kratkim nogama, krupnim i širokim šapama i grudima. U odnosu na telo glava je krupna, oči su vrlo izražene i njuškica je pljosnata. Dlaka je gusta i svilena dužine oko 15cm i može biti bela, crna, plava tj. siva, a javljaju se i različite varijante dvobojnih persijanera kao što susrebrno-bele, tigraste, zlatno-bele. Boja očiju može biti plava, zelena, smeđa i obično boja očiju odgovara nijansi krzna. Ako vidite recimo čisto belu persijsku mačku koja samo na jednom delu tela ima šaru, nalik na fleku to je samo pokazatelj da je neko iz njene (otac, majka, baba, deda) bio druge boje i to se kroz genetiku ispoljilo. Po veličini se ova rasa može svrstati u srednje do velike mačke.

izgled persijske mačke

A sada jedno iznenađenje za ljubitelje ove rase! Persijska mačka ima i svoje podvrste. Polovinom 20. veka zvanično je predstavljena kratkodlaka podvrsta persijske mačke pod imenom egzota. Ova mačka ima gotovo identične fizičke odlike persijske mačke osim krzna koje je kratko i gusto.

Egzote su savršen izbor za ljubitelje persijanera koji nemaju previše vremena za brigu o izgledu svog ljubimca, a zbog kratke dlake ne zahtevaju puno nege.

O zdravlju persijske mačke

Persijske mačke u proseku žive između 10-15 godina i uz adekvatnu brigu će imati lep i miran život bez komplikacija i bolesti.

Međutim, tokom života mogu naići na brojne zdravstvene probleme kao što su:

  • PKD - što je genetska bolest bubrega
  • stvaranje kuglica dlake koje mogu blokirati rad creva
  • otežano disanje i problemi sa očima zbog oblika njuške
  • kod ženki porođaj može biti poprilično otežan i komplikovan

Iako je za neke od navedenih problema sa zdravljem zaslužna genetska predispozicija, ukoliko budete redovno pratili zdravstveno stanje svoje mačke i omogućite joj kvalitetnu ishranu i negu, u većini slučajeva ćete se uspešno izboriti sa svim potencijalnim opasnostima ili ćete ih čak uspešno i izbeći.

I pored dobre brige, ishrane i preventive veoma je važno da se dobro raspitate pre nego što odlučite da persijska mačka bude vaš ljubimac i da je uzmete od proverenih odgajivača. Pouzdana odgajivačnica persijskih mačaka je siguran put da dobijete zdravog ljubimca i prijatelja.

Karakter i temperament

Svojom gracioznom pojavom se persijska mačka izdvaja i razlikuje od drugih rasa. Ljubav prema poziranju i uživanju da je u centru pažnje su veoma uočljivi. Persijaner nije preterano aktivna mačka i ne voli preterano da skače , trči i penje se na visine. Štaviše, najprijatnije će se osećati u mekoj fotelji, krilu ili na krevetu.

Ove mačke imaju izuzetno nežnu i blagu narav i zbog takvog karaktera se vrlo lako prilagođava na novo okruženje. Strpljivost ove rase je još jedna vrlina, posebno za porodice sa decom ili drugim kućnim ljubimcima, a preduslov za ovu osobinu jeste pravovremena socijalizacija mačke. Ne zaboravite, mačke su mali predatori i koliko god ukrštanjem pokušavali da neke osobine iskorenimo, ipak u genetskom kodu ostaje duboko urezan urođeni instinkt ka osobinama koje određenu vrstu životinje karakterišu i određuju i da se to ne bi ispoljavalo, potrebno je vaspitavanje.

Persijske mačke jako brzo i lako uče nove stvari, ali ipak ono u čemu najviše uživa jeste maženje i ležanje u krilu svog vlasnika

Pravilna i najbolja ishrana za persijsku mačku

Mačka je mesožder čija je konstitucija takva da samo mesnu ishranu i zahteva. Hrana za mačku treba da bude prilagođena uzrastu i veličini mačke, načinu života, rasi ili posebnim osetljivostima u vidu alergija, problema sa težinom i problema sa digestivnim ili urinarnim traktom.

Uzimajući u obzir navedene kriterijume zaključujemo da se dobro izbalansiranom ishranom podmiruju sve nutritivne potrebe mačke. Naravno, konsultacija sa veterinarom je uvek dobrodošla kao i svaka preporuka sa obrazloženjem zašto je preporučena hrana baš najbolji izbor.

Neke od uobičajenih kriterijuma za odabir adekvatne hrane za persijsku mačku ćemo vam predstaviti, ali napominjemo da ovo nije strogo pravilo prilikom pravljenja izbora već svakako vašu mačku treba da posmatrate, upoznajete, vidite šta najviše voli i na osnovu svega toga napravite najbolji izbor za njeno zdravlje.

Ishrana tek rođenih mačića

Oni se u prve četiri nedelje hrane isključivo majčinim mlekom kao i svaka beba i to je period kada ne treba ništa forsirati i menjati jer priroda se ipak najbolje pobrine za zdrav razvoj i napredak tek rođenog mačeta.

Kada mače napuni četiri nedelje, crevni trakt je već poluformiran i naseljen neophodnim bakterijama za pravilno varenje, a majčino mleko postaje slabo da bi zadovoljilo nutritivne potrebe mačeta u razvoju i jačanju. Tada se pored majčinog mleka uvodi poluvlažna hrana ili granule razmekšane toplom vodom kako bi bile dovoljno meke za vilicu malog mačeta koje tek uči da jede.

Između sedme i devete nedelje mačetu više nije potrebno majčino mleko i skroz prelazi na granule ili poluvlažnu hranu. Izbor kvalitetne i dobro balansirane hrane je posebno važan u ovom periodu života mačke, kada se ubrzano razvijuju i rastu svi organi i kosti. Povremeno je potrebno ponuditi mačetu novi ukus kako bi naviklo na raznovrsnu hranu i da ne bi odbilo u nekom momentu da jede kada se prvi put servira nešto drugačije. Uvek napominjemo da je za dobar izbor kvalitetne i adekvatne hrane najbolje obaviti razgovor sa veterinarom ili posetiti dobro opremljem pet shop sa velikim izborom različitih proizvođača i vrsta.

Ishrana odraslih mačaka

Kada pričamo o odraslim mačkama, zrela persijska mačka provodi dosta vremena ližući svoje bujno krzno. Dlake koje proguta se nakon toga izbacuju tako što ih mačka povrati ili kroz veliku nuždu. Međutim, ovo “kupanje” mačke stvara ozbiljan rizik od pravljenja grudvi dlaka u stomaku tj. u organima za varenje.

Prirodno izbacivanje dlaka se podstiče davanjem mačije travice koju mačke jedu, pastama za izbacivanje dlaka i hranom koja je obogaćena nesvarljivim vlaknima koja stimuliše rad creva

ishrana persijske mačke

Takođe, persijske mačke mogu razviti i zubna oboljenja koja mogu uticati na celokupno zdravlje. Zato se preporučuje da se kao preventiva u sprečavanju bolesti zuba koriste briketi koje će vaš persijaner rado jesti i na taj način doprineti održavanju dobrog zdravlja zuba strugajući naslage koje se naprave na zubima.

Ishrana starijih mačaka

Sve starosne dobi u životu nose neke nove navike i pravila. Isto je tako i sa godinama vaše mačke. Ona za razliku od ljudi ne može da priča, ali to ne znači da se i njene potrebe godinama ne menjaju kao i stvari koje počinju da joj smetaju ili više prijaju. Kada o hrani za starije mačke govorimo, potrebno je reći da im žvakanje hrane postaje teže, količinski manje mogu da jedu zbog opadanja aktivnosti, imaju slabiji imunitet i lošije apsorbuju hranu. Kao i uvek, naše je da se dobro informišemo i konsultujemo oko izbora hrane i time potpomognuto najboljim rešenjem prilagođenim za stare mace. Osnovno što razlikuje hranu za starije mačke od obične hrane jeste mekša struktura, povećan sadržaj vitamina i pojačan ukus.

Sve o čemu smo pisali se odnosi na ishranu zdrave persijske mačke u svim životnim dobima bez potrebe za specijalizovanom veterinarskom hranom. Ukoliko su potrebe vaše mačke drugačije, izbor ćete praviti na osnovu dogovora sa veterinarom.

Naša preporuka je uvek da vašem ljubimcu omogućite ishranu koja ni vama ni njemu neće stvarati dodatni posao. Obzirom da pričamo o mački duge i bujne dlake, treba razmišljati i o stolici mačke što je u slučaju persijanera preporučljivo da bude čvrsta, suva i kompaktna. U slučaju mekše stolice, ona će se lepiti za dlaku i vašoj mački će biti potrebno ili redovno šišanje ili kupanje. Zato je suva hrana u kombinaciji sa sosićima i paštetama možda i najbolji izbor. Činija sa svežom vodom mora uvek biti dostupna vašoj mački.

Održavanje persijske mačke

Persijska mačka kojoj se ne održava i ne četka krzno redovno može vremenom zaraditi kožna oboljenja, dlaka se može zamrsiti do te mere da je šišanje neminovno, a mogu se od dlaka napraviti i ućebane loptice koje mačka može progutati i time napraviti komplikaciju u vidu blokiranog rada creva. Dakle, pored lepog izgleda dlake i zbog zdravlja je neophodna nega, a takođe ćete na ovaj način jačati i vaš odnos sa ljubimcem.

Da bi četkanje vašeg ljubimca bilo prijatno, potrebno je da obezbedite četke namenjene persijskim mačkama i zatim započeti četkanje u suprotnom smeru od rasta dlake, pa zatim niz dlaku. Četkanje obavljajte nežno i polako sa strpljenjem kako se vaša mačka ne bi unervozila i stavila vam do znanja da joj to što radite baš i ne prija.

U slučaju da ipak ne postižete ili iz bilo kog razloga niste u mogućnosti ili ne želite da svoje vreme posvećujete svakodnevnoj obavezi četkanja, onda je neophodno da vašeg ljubimca vodite na šišanje na željenu dužinu i to jednom u tri do četiri meseca.

Kupanje nije potrebno često jer mačke su poznate po tome da vrlo rado održavaju ličnu higijenu i ovo se posebno odnosi na persijske mačke koje imaju višak slobodnog vremena obzirom na to da nisu preterano aktivna rasa. Ipak je poželjno da se kupanje obavlja jednom u tri meseca.

Za kupanje persijanera je potrebno da koristite specijalizovane šampone namenjene baš ovoj rasi kako se koža usled neadekvatnih preparata za negu ne bi perutala i bila iziritirana

Takođe, dobar izbor šampona je bitan zbog dužine i gustine dlake ove rase, kako se ona ne bi mrsila preterano.

Kada govorimo o nezi očiju persijske mačke, jako je bitno naglasiti da njihove oči često suze i zato je neophodna svakodnevna nega kako bi se sprečila mogućnost stvaranja infekcije oka i kako bi izgled vašeg ljubimca uvek bio uredan. Svakoj mački suze oči, ali kod mačaka sa belom dlakom suze su uočljive i predeo očiju deluje neuredno ako se mačka ne umiva svakodnevno. Te suze se usled skupljanja suše i postaju tvrđe, a pritom boje dlaku u predelu očiju. Za dobru negu oka dovoljno je da koristite tupfere i fiziološki rastvor. Tupfer dobro natopite rastvorom, mačku položite na krilo ako voli tako da leži, a ako ne, dovoljno je da sedi i zatim joj vlažnim tupferom sa spoljnog ugla oka brišite suze ka unutrašnjosti. Kada je tupfer zaprljan, zamenite ga novim tj čistim. Nemojte isti tupfer koristiti za oba oka već za brisanje svakog oka uzmite nov. Ukoliko se boja dlake i pored redovne nege očiju oboji i postane tamnija, postoje preparati koji poomažu u beljenju dlake, a koje možete kupiti u svim bolje snabdevenim pet shopovima.

U slučaju da dođe do infekcije oka, potreban je pregled kod veterinara i adekvatna terapija i tretiranje infekcije kako bi se sanirala

Kada su u pitanju nokti, persijaneri nisu skloni grebanju, ali nije loše svakako da imaju svoje mesto na kom će im biti dozvoljeno da oštre svoje kandže. Obzirom da persijske mačke žive u kućnim uslovima, pored grebalice, neophodno je da im povremeno isečete nokte ili ih odvedete u salon da to frizeri za pse i mačke urade umesto vas.

Život u stanu sa porodicom

Persijske mačke su sjajan izbor za sve one koji žele mirnu i umiljatu mačku koja će uvek samo nalaziti način da bude u blizini svog vlasnika i da spava u njegovom krilu.

S obzirom na to da je ipak reč o mački i da persijaner voli da se igra, ali je nivo aktivnosti ove rase dosta nizak pa je njegovo interesovanje uvek više okrenuto ka maženju i izležavanju.

Život persijske mačke u stanu sa porodicom

Iako nije previše aktivan i spreman za igru i akciju, društvo dece mu jako prija i tačno zna da napravi procenu kada je vreme da se udalji, a kada je dovoljno bezbedno da bude u njihovom prisustvu. Naravno, da bi se sa decom uspostavio i razvio kvalitetan i lep odnos potrebano je navikavanje i trud kako bi se takav odnos razvio.

Veliki je broj razloga zbog kojih je divno imati persijsku mačku za ljubimca, ali imajte na umu da nega ove rase zahteva i oduzima dosta vremena i neka to bude nešto o čemu ćete dobro razmisliti prilikom donošenja vrlo važne odluke u životu jer ne zaboravite, ljubimac kojeg kupite ili udomite nije birao da mu vi budete gospodar, a imaće samo vas. Zbog toga treba da se potrudite da mu u narednih 15 ili vise godina obezbedite lep i udoban život, jer je to nešto što zavisi samo od Vas.

Vrati se na listu blogova
Logo Raiffeisen Bank