Vaša Korpa
Responsive image
Korpa je prazna.

Besplatna isporuka za kupovinu preko 3.000,00 RSD

 
logo.png
Putovanje sa kućnim ljubimcem

Putovanje sa kućnim ljubimcima

  • Objavljeno
  • 30.06.2021.

Imati kućnog ljubimca znači imati člana porodice. Pse i mačke svrstavamo svakako u svesnije ljubimce i neretko ih zovemo najboljim prijateljima. Zašto je to tako? Pas i mačka će uvek pratiti svaki vaš pokret, želeće uvek vaše prisustvo i pažnju i vrlo jasno će umeti da pokažu zadovoljstvo i sreću kada vas ugledaju bez obzira koliko ste bili razdvojeni.

Bilo da ste otišli do radnje, na kafu sa prijateljima ili na posao, vašem ljubimcu je svejedno jer svaki trenutak koji ne provede sa vama, vi mu nedostajete

Imajte na umu da vaš ljubimac ne zna za prošlost i budućnost, on živi sadašnjost i njemu je to vreme sve pa onda i ne iznenađuje što je tužan i što mu nedostajete kada niste sa njim ni 10 minuta i što se raduje čim vas ugleda.

Šta kada ne možete da povedete ljubimca sa sobom na put?

Znajući koliko su vam vaš pas ili mačka privrženi, treba unapred razmišljati o višednevnom razdvajanju prilikom putovanja. Ukoliko vam uslovi ne dozvoljavaju da svog ljubimca vodite sa sobom, onda je svakako poželjno omogućiti mu makar da ostane u svom domu. Dovoljno će mu teška biti razdvojenost od vas pa ne bi bilo loše da mu omogućite uslove da ostane u svom domu tokom tog perioda razdvojenosti.

Idealno rešenje u ovakvim situacijama bi bilo da neko iz vašeg okruženja, na koga je vaš ljubimac navikao, koga doživljava kao prijatelja i kome veruje brine o njemu

Pas u kući

To bi za nijansu ublažilo tugu vašeg ljubimca. Prijateljima i familiji će možda biti lakše da nemaju ovu vrstu obaveze, koja zahteva da izdvoje i provedu neko vreme u vašoj kući, ali kao što smo rekli, to bi bilo najbezbolnije rešenje.

U slučaju da nemate uslova da na ovaj način organizujete vreme koje će ljubimac provesti bez vas neophodno je da ga privremeno pošaljete u drugi dom. Spakujte mu njegove omiljene igračke, posude za hranu i prateću opremu, kao i ćebence ili krevetić gde je navikao da spava. Neka i u novom prostoru ima svoje mesto jer verovatno neće biti previše slobodan kao što je bio na svom terenu i moguće je da će biti povučeniji i mirniji.

Ponašenje ljubimca zavisi i od njegovog karaktera i temperamenta, pa postoji šansa da bude vrlo razigran i veseo kada se navikne na novi prostor

Ukoliko vašeg ljubimca ostavljate, u jedno možete biti sigurni a to je da ćete mu nedostajati i da on neće biti svestan toga šta se dešava, znaće samo da vi niste sa njim. Budite spremni i na to da će umesto da vam se iskreno obraduje, možda otvoreno pokazati ljutnju kada se budete vratili jer niste bili tu.

Mačka u kući

Kao što smo već pisali, vaš ljubimac ima samo vas i ne treba da vas iznenađuje njegova potreba da uvek budete prisutni u njegovom životu.

Sada je sigurno jasnije koliko psima i mačkama ne prija razdvajanje od vlasnika i koliko im je važno vaše prisustvo da bi bili srećni. Ukoliko smo vas ovim tekstom podstakli na razmišljanje da ipak svog ljubimca vodite sa sobom na put i stvorite uslove ispunili smo svoj cilj. Pokušaćemo da vam pomognemo oko same organizacije kako biste bili spremni i sa lakoćom krenuli u avanturu.

Dobro se pripremite za put sa ljubimcem

Pored stvari potrebnih za udoban put i lep boravak van kuće o kojima ćemo pisati nešto kasnije, potrebno je da znate da put može da bude udoban i miran ili naporan i stresan za vašeg ljubimca. U nastavku teksta daćemo vam nekoliko korisnih saveta ukoliko na put planirate da krenete kolima.

- Izbegavajte da ljubimcu dajete hranu pred put i tokom puta

Psi i mačke takođe mogu loše da podnose putovanje kao i ljudi. Životinjama ne dajemo preventivno preparate protiv mučnine, ali ih zato pripremimo kako bi bila veća šansa za miran put. Naravno, postoje lekovi protiv povraćanja i mučnine koje vam može prepisati veterinar i i odrediti pravilno doziranje leka ali to je u slučaju da već imate iskustvo sa vašim ljubimcem i putovanjima. Ukoliko ne znate kakav će put biti, najbolji savet koji možete dobiti je da pred sam polazak na put ne dajete svom ljubimcu obimne obroke jer pun stomak može u nekim slučajevima iziritirati želudac i izazvati mučninu. Takođe, u samom putu izbegavajte poslastice i bilo kakvu hranu iz istog razloga. Ukoliko idete na dalju destinaciju, napravite pauzu tokom puta gde ćete vašeg ljubimca nahraniti i prošetati kako bi obavio nuždu i kako bi svario hranu koju je uneo.

- Pravite češće pauze i ponudite ljubimcu vodu

Pas pije vodu

Za razliku od hrane koju treba umereno davati tokom puta, sa vodom je drugi slučaj. Kako vaš ljubimac ne bi dehidrirao, potrebne su svakako češće pauze u kojima ćete mu ponuditi vodu. Naravno, ovo ne znači da ćete ljubimca koji je miran ili spava buditi zbog vode, ali ukoliko je budan, a vaš put traje već nekoliko sati, zaustavite se i omogućite ljubimcu da zadovolji svoje fiziološke potrebe.

- Ne puštajte glasnu muziku

Psi i mačke čuju mnogo bolje od ljudi, pa i ne vole baš buku i glasne zvuke. Obično, kada je galama oni se malo izdvoje kako bi imali svoj mir. Izbegavajte preglasnu muziku u kolima jer im to sigurno neće prijati.

I još jedan bitan savet! Psi i mačke su prekriveni krznom pa ukoliko putujete u letnjem periodu, trudite se da u vašem autu bude dosta vazduha i prijatna klima.

Već je poznato da je dobra organizacija pola posla. Zato, sve što možete unapred da isplanirate i uradite kako bi put protekao što lakše, uradite!

Činije za vodu i hranu, kao i hrana treba svakako da budu lako dostupne i na dohvat ruke tokom puta pa se potrudite da ih pakujete na kraju

Putovanje sa psom

Ogrlica, povodac, činija za hranu i vodu neka su u blizini jer će vam trebati u pauzama

Pas na zadnjem sedištu automobila

Putovanje sa psom je za nijansu jednostavnije od putovanja sa mačkom. Zašto je to tako? Za početak, za psa vam nije neophodan transporter prilikom putovanja. Ukoliko je miran i poslušan, dovoljno je da mu obezbedite mesto na zadnjem sedištu auta i velika je verovatnoća da će on dremkati ili gledati kroz prozor. Često ćete videti pse koji izbacuju njušku kroz otvoren prozor i jasno je koliko u tome uživaju, ali to nije ni bezbedno ni dobro za njih, tako da zbog cirkulacije svežeg vazduha eventualno držite blago otvoren prozor, taman toliko da ne može da izbaci glavu kroz njega. Možda na put ne vodite najboljeg sagovornika, ali najvernijeg svakako da, tako da nam ostaje samo da vam poželimo nezaboravnu avanturu i lep provod.

- Dolazak na destinaciju

Kada je put protekao u najboljem redu i kada ste stigli na svoje odredište, ne zaboravite da je i vašem psu potrebno da se oseća kao kod kuće. Namestite mu njegovo ćebence ili krevetić i dajte omiljenu igračku. Odredite mesto za činije sa hranom i vodom i uživajte do povratka kući.

Putovanje sa mačkom

Veliki broj neprijatnih stvari se može desiti u slučaju da mačku ne držite u kontrolisanim uslovima tj u transporteru

Mačka na prednjem sedištu automobila

Putovanje sa mačkom predstavlja malo veći izazov jer mačke nisu baš poznate po tome da su ljubitelji putovanja, a i potrebno joj je malo više opreme za razliku od psa, o čemu ćemo pisati u nastavku. Većinu mačaka iritira zvuk kola i kretanja što će vam i pokazati svojim mjaukanjem. Druga stvar koja mačkama nikako ne prija jeste zatvoren prostor jer one su navikle na slobodu kretanja, a u putu, zbog sigurnosti i bezbednosti je neophodno da mačka bude zatvorena u transporteru. Ukoliko to nije slučaj, mačka može krenuti da šeta po vama, da se zavuče kod nogu i time ometa vožnju, ukoliko je otvoren prozor lako može iskočiti… Nije nam cilj da ova tema bude popunjena lošim eventualnim mogućnostima i zato ćemo samo ponoviti da je transporter za putovanje mačke gotovo obavezan.

Mačka u transporteru

U transporter ubacite omiljenu igračku i prostirku vaše mačke kako bi joj boravak u istom bio što prijatniji tokom puta

Ukoliko ste krenuli na duže putovanje pauze će biti neminovne pa se postarajte o sledećem:

  • da vam posuda sa posipom (peskom) bude lako dostupna
  • da vam se pri ruci nađu lopatica i kese kojom ćete očistiti mačiji wc. Ako je vaša mačka naučena na to da vrši nuždu na otvorenom, utoliko je sve ovo jednostavnije i lakše jer u tom slučaju nećete morati da razmišljate o posudi sa posipom tokom puta već ćete samo mačku morati da osigurate ogrlicom i povocem kako biste bili sigurni da vam slučajno ne pobegne.
  • pravite češće pauze i pobrinite se da ima dovoljne količine vode.
Mačka na povocu

- Dolazak na destinaciju

I konačno stižete na vašu destinaciju. Udobno se smestite i obezbedite takav smeštaj i vašoj mački. Da biste poštedeli sebe neprijatnosti i izbegli da vaša mačka oštri kandže na nameštaju, postavite njenu grebalicu a transporter možete ostaviti otvoren negde u blizini kao sigurno mesto gde će vaš ljubimac uvek moći da se povuče. Takođe, postavite činije sa hranom i vodom tako da vašoj mački budu lako dostupne, pa instalirajte posudu sa posipom u toaletu. Vaša mačka će odmah zapamtiti gde je šta tako da u boravku van vaše kuće neće biti nikakvih problema.

Koje prevozno sredstvo odabrati za putovanje sa psom ili mačkom?

Put kolima je uvek bolja opcija jer je lakši i komforniji i nudi više mogućnosti. Jeste da se čini napornim i komplikovanijim zbog organizacije svega, ali u ovakvom putovanju vaš ljubimac nije ograničen na stroga pravila od kojih nema odstupanja

Vožnja psa u automobilu

Ponekad zbog dužine puta i destinacije nije moguće odlučiti se na ovakav tip putovanja, pa su onda tu avioni, brodovi, autobusi koji imaju svoja pravila. U nastavku ćemo vam navesti u kratkim crtama osnovne stvari koje vam mogu pomoći u pripremi za ovakvo putovanje.

Putovanje sa psom ili mačkom u inostranstvo

Ukoliko na put planirate da idete van zemlje avionom ili nekim drugim javnim prevoznim sredstvom, bitno je da se raspitate o uslovima i cenama putovanja životinje.

Na primer, Air Srbija dozvoljava ograničen broj kućnih ljubimaca na svojim letovima pa je potrebno ranije potvrditi mesto, a u zavisnosti od toga u koju zemlju putujete zavisi i to da li je dozvoljen let u putničkoj kabini ili ne. Za sve detaljne informacije i pravila je najbolje i najsigurnije da se preko njihove zvanične stranice informišete o uslovima, jer oni su uvek podložni izmenama.

Dakle, za kakav god način putovanja da se odlučite, potrebno je da se raspitate o uslovima, ali ono što se podrazumeva da imate svakako jeste dozvola za ulazak i sva zahtevana dokumentacija za ljubimca za zemlju u koju putujete, a što ćete najbolje proveriti u konzularnom predstavništvu zemlje u koju želite da putujete.

Osnovne stvari koje su potrebne i za koje vam možemo i mi sa sigurnošću reći jesu:

  • Pas ili mačka moraju biti čipovani
  • Obavezan je pasoš za pse i mačke gde se nalaze njihovi osnovni podaci
  • Neophodno je i uverenje o vakcinisanju protiv besnila
  • Uradite titar test (nivo antitela koja se formiraju nakon vakcinacije protiv virusa besnila). Na rezultate se čeka od 10-14 dana tako da je potrebno da se testiranje obavi unapred. Titar test se radi jednom i važi doživotno pod uslovom je pas/mačka vakcinisan protiv besnila u roku (pre isteka vakcine).

U slučaju da vaš put podrazumeva boravak u hotelu, apartmanu ili sobi, obavezno obratite pažnju da li je smeštaj PET FRIENDLY, tj. da li su dozvoljeni ljubimci. Možda se vama to podrazumeva, ali jako veliki broj smeštaja ne dozvoljava kućne ljubimce tako da je to potrebno unapred istražiti.

Svaki odlazak na put zahteva organizaciju i pripremu. Tada je potrebno duplo misliti na stvari koje ostaju i o onim koje nam trebaju kako bi put protekao bez nepredviđenih situacija. Što se tiče pripeme ljubimca za put, najbolje je da se vodite onim kako inače živi i tim potrebama prilagodite i odlazak iz doma i naravno, da se dobro raspitate o uslovima ako je odlazak u inostranstvo u pitanju. Na kraju, vaš ljubimac će biti srećan zbog vremena koje provodi sa vama i sve drugo će biti manje bitno.

U ovom tekstu ste mogli da pronađete grube smernice o čemu treba da brinete i mislite kada je putovanje sa psom ili mačkom u pitanju i nadamo se da vam je bilo od pomoći. Nama ostaje samo da vam poželimo srećan put i nezaboravan provod sa vašim četvoronožnim prijateljem.

Vrati se na listu blogova
Logo Raiffeisen Bank