Vaša Korpa
Responsive image
Korpa je prazna.

Besplatna isporuka za kupovinu preko 3.000,00 RSD

 
logo.png
Alergije kod pasa

Alergije kod pasa

  • Objavljeno
  • 10.10.2023.

Pas je ravnopravan član porodice i tačka! Nadimak „čovekov najbolji prijatelj“ nije nastao bez razloga. Svi znamo koliko su verni i umiljati, ali takođe znamo i da nisu sposobni da bez naše pomoći imaju kvalitetan i ispunjen život. Da bi što duže bili sa nama, moramo obraćati pažnju na njihovu ishranu i na pravi način pratiti njihovo zdravlje.

Vlasnici najčešće nisu svesni kakve zdravstvene probleme njihov ljubimac može da ima. Zato često čujemo pitanje: Da li pas može imati alergiju? Ukratko, odgovor je: da, pas može imati alergiju. U nastavku teksta ćemo proći kroz osnovne podatke koji će vam bliže objasniti ovaj problem koji se može desiti i vašem ljubimcu.

Tipovi alergija kod pasa

Alergije kod pasa se mogu klasifikovati na više načina. Po vrsti alergena delimo ih na:

  • Alergije na buve
  • Alergije na pileće meso
  • Alergije na goveđe meso
  • Alergije na ambroziju

Po načinu na koji su izazvane, alergije delimo na:

  • Alergije izazvane udisanjem
  • Alergije izazvane kontaktom preko kože
  • Alergije izazvane konzumiranjem hrane

Takođe, po načinu ispoljavanja simptoma, delimo ih na one kod kojih se alergija ispoljava na koži, zatim alergije kod kojih se simptomi ispoljavaju u respiratornom sistemu i na kraju alergije koje se ispoljavaju u gastrointestinalnom sistemu. Ono što se u praksi najčešće koristi kao podela alergija kod pasa je kombinacija navedenih klasifikacija: kožne alergije(atopijski dermatitis kao najčešći oblik), respiratorne alergije i alergije hranom.

Pas koji gleda u kameru

Alergije na koži – atopijski dermatitis kod pasa

Ovo je najrasprostranjeniji i najčešći tip alergije kod pasa. Alergeni su često udahnuti od strane psa, ali okidač može biti i kontakt sa kožom. Izazivači alergije na koži pasa se nalaze u okruženju, poput polena i drugih biljnih alergena, zatim prašine, buđi, buva, šampona za pse, sredstava za čišćenje i mnogih drugih. 

Ono što je zajedničko za sve uzročnike je da će pas razviti iritaciju kože koja može biti na celom telu, ali može biti i lokalizovana na pojedine delove tela poput šapa ili ušiju.

Posledica iritacije je da pas ne može da se suzdrži od lizanja i grickanja pogođenih delova tela, koža tada postaje crvena i podložnija bakterijskim infekcijama.

Pas koji šapama pokriva njušku

Ujedi ili ubodi insekata i pauka mogu biti okidač za alergijsku reakciju. Ono što je najčešći izazivač alergija ovog tipa su ujedi buva. Neki psi su alergični na pljuvačku buva, što čini da nakon ujeda osećaju ekstreman svrab. Koža na tom mestu postaje izrazito crvena i upaljena. Ono što je bitno napomenuti je da su psi koji imaju druge tipove alergija osetljiviji na ujede buva od ostalih pasa.

Alergije izazvane kontaktom su uglavnom reakcija na nešto što pas nosi(poput nove ogrlice ili povoca). Psi razvijaju osip na mestima koja su bila u kontaktu sa problematičnim materijalom ili površinom. Reakcija na šampon će uglavnom uticati na sve delove tela koje su obuhvaćene kupanjem.

Respiratorne alergije kod pasa

Respiratorne alergije kod pasa su u najvećoj meri slične onima koje se javljaju kod ljudi. Najčešći okidač su alergeni koje ljubimac udahne, poput polena ili grinja. Simptomi koji se pritom pojavljuju su nadražene, suzne oči koje psa jako svrbe, curenje nosa, kijanje i kašalj. Pojedini psi će se osećati umornije nego inače, a mogu uz respiratorne razviti i simptome alergije koji se pojavljuju na koži.

Neki psi su jednostavno osetljiviji na alergene od drugih. Pojedini će kijati ili kašljati povremeno tokom sezone alergija, dok je drugima neophodna poseta veterinaru. Treba biti svestan da ovaj tip alergije moze voditi ozbiljnijim oboljenjim, te tako, poput ljudi, mogu razviti hronične bolesti kao što su bronhitis ili sinusitis. Kako ne želimo da naš ljubimac prolazi kroz ovo, respiratorne alergije treba shvatiti ozbiljno i konsultovati se sa veterinarom o koracima koje treba preduzeti.

Braon pas stavlja glavu na tastaturu laptopa

Alergije na hranu kod pasa

Postoji puno različitih mišljenja o alergiji na hranu kod pasa. Prave alergije ovog tipa su kod pasa ređe od ostalih i uglavnom su reakcija na izvore proteina poput piletine, govedine ili jaja. Ekstremna akutna reakcija na alergene ovog tipa je takođe jako retka. 

Psi sa alergijom na hranu imaju simptome poput osipa na koži, naročito na stopalima koje ližu i ušima koje intenzivno češu. Uz to može se javiti svrab po celom telu i gastrointestinalni problemi, poput dijareje ili povraćanja.

Iako ovaj tip alergije spada u manje zastupljene, preporučljivo promeniti ishranu i uraditi ispitivanja ukoliko postoji sumnja.

Devojka hrani psa

Univerzalni simptomi kod alergija

Dakle, koje probleme imaju psi sa alergijom? Simptomi koje naš ljubimac ima najčešće uključuje probleme sa kožom, ali takođe može uključivati respiratorne probleme i simptome vezane za gastrointestinalni trakt. Neki od karakterističnih simptoma koje pas sa alergijom razvija su sledeći:

  • Crvena, iritirana koža
  • Svrab
  • Lizanje šapa
  • Česte infekcije ušiju
  • Česte infekcije šapa
  • Trljanje lica
  • Gubitak dlake
  • Kijanje
  • Hronični kašalj
  • Suzne oči
  • Proliv
  • Povraćanje

 Treba imati u vidu da ovi simptomi mogu biti povezani sa velikim brojem bolesti i stanja pasa, tako da je neophodno u saradnji sa veterinarom naći pravi uzrok stvari koje se dešavaju i tako doći do prave dijagnoze.

Kako do dijagnoze?

Ako ste ikada bili testirani na alergiju, znate da je put do dijagnoze često komplikovan. Prvo što veterinar želi da uradi je da eliminiše sve druge potencijalne uzroke simptoma koje pas ima. Ukoliko veterinar dođe do zaključka da je alergija najverovatniji izvor problema, može da preporuči testiranje da bi se otkrilo koji alergen izaziva simptome.

Ušni pregled kod psa

Postoji nekoliko tipova testiranja koji se uglavnom koriste.

  1. Intradermalno testiranje kože koje obuhvata ubrizgavanje male količine seruma različitih alergena i praćenje reakcije psa. Informacije koje se pritom dobiju se koriste za kreiranje seruma koji će pomoći psu pri sledećem susretu sa alergenom koji je problematičan.
  2. Testiranje krvi je manje invazivna, ali i manje pouzdana metoda od prethodne. I u ovom slučaju se na osnovu rezultata testiranja pravi formula za serum koji će biti terapija za psa.
  3. Eliminaciona dijeta je najbolja metoda za testiranje na alergije hranom kod pasa. Na osnovu dogovora sa veterinarom se pravi poseban plan ishrane gde se postepeno uvode sastojci koji potencijalno predstavljaju okidač za alergiju i na taj način se otkriva ono što stvara problem.

Tretman alergija kod pasa

Najbolji način da se izbegnu simptomi alergije koje pas ima je izbegavanje alergena. Zvuči prosto, ali ste i sami svesni da to nije baš uvek slučaj. Ukoliko je pas alergičan na travu ili biljke koje su vezane za područje u kom živite, teško će izbeći izlaganje. Na sreću, medicina napreduje pa postoje opcije da zaštitite svog ljubimca u dosta slučajeva.

Recimo, tretman alergije od ujeda buva je prilično lak. Odaberete proizvod protiv buva koji je odgovarajući i koji će buve eliminisati pre nego što dođe do ujeda. Korišćenje ovih produkta pruža dugotrajnu zaštitu vašem ljubimcu. Preventiva bi trebalo da bude redovna, jer čak i jedan ujed može da izazove reakciju psa koji je alergičan.

Atopijski dermatitis kod pasa zahteva kompleksniji pristup. Imunoterapija koja se koristi u ovim slučajevima obuhvata pravljenje seruma sa alergenima koji imaju uticaj na psa. Pas u odgovarajućim intervalima prima injekcije koji će postepeno smanjiti njegovu osetljivost na navedene alergene.

Više od 50% pasa koji su tretirani imunoterapijom ima značajno poboljšanje u simptomima, a gotovo 75% tretiranih pasa u budućnosti nema potrebu za lekovima u meri u kojoj su imali pre terapije.

Ukoliko su simptomi izraženi, za olakšanje se u nekim slučajevima koriste lekovi za alergije i kortikosteroidi. Ono što se mora napomenuti je da kortikosteroidi imaju značajne nus pojave, te se koriste samo kratkoročno kako bi pružili olakšanje psu pre nego što krene neki drugi tretman.

Od takozvanih „narodskih“ tretmana, vlasnik može pokušati da smanji izlaganje polenu ili drugim prirodnim uticajima ako je to problem. Ukoliko je pas dosao u kontakt sa polenom, vlasnik ga može očistiti po povratku jer na taj način smanjuje mogućnost da pas proguta ili udahne nešto što mu može smetati. Kupanje takođe pruža olakšanje. Postoje medicinski šamponi koji imaju fenomenalan uticaj na infekciju kože i pomažu u njenom obnavljanju.

Pas uvijen u ćebence

Ukoliko je kašalj problem, veterinar može prepisati lekove koji će olakšati psu i omogućiti zarastanje iritirane sluzokože u disajnim putevima.

U slučaju kada je pas alergičan na hranu, veterinar može prepisati odgovarajuće lekova koji će olakšati simptome, ali najvažnije je izbegavanje problematičnih sastojaka hrane. Ukoliko se pas drži odgovarajuće dijete, velike su šanse da više neće osećati nikakve simptome.

Šta možemo reći za kraj?

Kao i kod ljudi, simptomi alergije kod pasa mogu biti jako dosadni, a u krajnjoj liniji mogu voditi i do većih problema koji će narušiti njihovo zdravlje. Zbog toga se ova situacija mora ozbiljno tretirati i u saradnji sa veterinarom odrediti pravi način na koji bi trebalo da se postupa.

U većini slučajeva, alergija kod pasa ne može biti izlečena u potpunosti. Ono što je najvažnije je da odgovarajućom promenom životnog stila i uz asistenciju veterinara, može se odrediti tretman i plan koji će omogućiti da pas živi ugodno i provede životni vek bez simptoma alergije koji ga remete.

Vrati se na listu blogova
Logo Raiffeisen Bank